Socialistische Partij

SP wil fonds om tekort stageplaatsen zorgsector op te lossen

31-05-2006 * Agnes Kant bepleit morgen in de Tweede Kamer namens de SP de oprichting van een stagefonds om het grote tekort aan stageplaatsen in de zorg- en welzijnssector aan te pakken. Er worden steeds vaker studenten geweigerd door opleidingen omdat zij hen geen stageplaats kunnen bieden. Dit blijkt uit onderzoek gehouden door de SP onder regionale opleidingscentra (ROC's). Stageplaatsen zijn voor veel instellingen te duur geworden.

Kant Kant noemt de ontwikkeling zeer zorgwekkend. "Met het oog op de toenemende vraag naar zorg hebben we juist veel meer mensen nodig in de zorg. Veel meer dan zich nu aanmelden. Maar zelf de studenten die zich aanmelden, worden steeds vaker geweigerd omdat er onvoldoende stageplaatsen zijn." Het tekort komt volgens de ROC's voornamelijk door een gebrek aan financiële middelen. Ze kunnen vaak de stagevergoeding niet betalen of geen personeel vrijmaken voor de begeleiding van stagiaires.

De SP pleit voor een stagefonds waaruit instellingen een bijdrage kunnen krijgen voor de stagevergoeding en de kosten van de begeleiding. Zo worden zorginstellingen gestimuleerd meer stagiaires aan te nemen. Zorg en welzijnsinstellingen zouden ook verplicht moeten worden een aantal stageplekken te bieden, gekoppeld aan hun totaal aantal formatieplaatsen. Ook moeten meer leerafdelingen worden opgericht binnen zorginstellingen. Vanuit de opleiding kunnen dan ook docenten mee naar de leerafdeling om een deel van de begeleiding op zich te nemen.
Zie ook:
* Rapport 'Zorgelijke Stages' (pfd-document)