Persbericht d.d. 31-05-2006:

Gemeenten Den Haag en Zoetermeer winnen prijs voor rookbeleid

Den Haag, 31 mei - STIVORO directeur mw. Dr. Lies van Gennip heeft vandaag de Gerbera Award uitgereikt aan de wethouders van de gemeenten Den Haag en Zoetermeer. Sinds 5 jaar wordt de Gerbera Award jaarlijks op Wereld Niet Roken Dag uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken. Beide gemeenten voldeden aan alle criteria en verdienden bonuspunten door langdurige aandacht voor tabakspreventie, het nadrukkelijk inzetten van voorlichting aan migranten of door het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen van een richtlijn voor andere gemeenten. De jury heeft daarom voor het eerst besloten niet één, maar twee winnaars te kiezen. Naast de beide winnaars, waren ook de gemeenten Winterswijk en Den Bosch genomineerd vanwege hun uitstekende resultaten op het gebied van tabaksontmoediging. Van de 458 Nederlandse gemeenten nemen zij de derde en vierde plaats in als het gaat om het serieus nemen van lokaal Tabakspreventiebeleid.

Den Haag en Zoetermeer

Met de slogan "roken, dat doe je niet in Den Haag" heeft de gemeente fors ingezet op een lokale massamediale campagne. Voor dit doel zijn kaarten, posters, bandjes en banieren ontwikkeld. De kaarten zijn breed verspreid en de banieren hangen prominent op plekken waar veel jongeren komen. Sterk vindt de jury de inzet voor 4 jaar op dit thema en het substantiële bedrag dat er voor vrijgemaakt is.

Met het Stedelijk Actieplan: "Zoetermeer steeds gezonder" ondersteunt de gemeente Zoetermeer de landelijke speerpunten, maar nadrukkelijk vanuit een eigen invalshoek. Het plan omvat 3 thema's: terugdringen van roken, terugdringen van overwicht en terugdringen van psychosociale problemen. De jury is erg te spreken over de beslissing van Zoetermeer om het Actieplan als breekijzer te laten fungeren om de preventieactiviteiten, die bij de verschillende thema's horen, structureel geïmplementeerd te krijgen.

Wereld Niet Roken Dag

Op 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Op deze dag brengen STIVORO, Partnership Stop met Roken, Ministerie van VWS, Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding, en de Nederlandse Hartstichting op positieve wijze niet-roken onder de aandacht. Ter gelegenheid hiervan werd op het ministerie van VWS in Den Haag een debat georganiseerd door het Comité Wereld Niet Roken Dag. De winnende gemeenten hebben aan het eind van dit debat hun Gerbera Award in ontvangst genomen. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:

* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;

* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.