Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 31 mei 2006


PvdA-commissie pleit voor een

brede, diverse en betaalbare Publieke Sector


De Partij van de Arbeid publiceert het rapport "Om de kwaliteit van de publieke dienstverlening en publieke sector" van de PvdA-commissie Publieke Sector onder leiding van hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries.


De commissie houdt een pleidooi voor een brede publieke sector waarin ook de middenklasse zich thuis voelt, met een hoog basisniveau en de menselijke maat als leidend beginsel. De publieke sector moet minder uitgaan van het bureaucratisch gelijkheidsbeginsel en meer inspelen op de toenemende diversiteit in de samenleving zoals verschillende voorkeuren en capaciteiten van mensen, gezinssamenstelling en regionale verschillen. De brede publieke sector blijft betaalbaar door beperking van overheidssubsidies die in overmaat terechtkomen bij hogere inkomens, individueel meebetalen, bestrijden van fraude en verspilling van overheidsgeld en een grotere participatie op de arbeidsmarkt.


De commissie constateert dat het bedrijfseconomisch model in de Publieke Sector - privatisering, liberalisering en marktwerking - tegen zijn grenzen is opgelopen en nu zijn eigen problemen oplevert. Om de kwaliteit van de publieke dienstverlening te verhogen stelt de commissie een andere werkwijze voor. In deze werkwijze staat de burger centraal en gaan de verschillende betrokkenen bij de publieke sector meer van onderop samen aan de problemen werken. De centrale overheid kan het niet alleen: verschillende departementen, bestuursniveaus, civil society, de private sector én de burger worden betrokken bij de publieke dienstverlening.


Ook pleit de commissie voor hernieuwde aandacht van het openbaar bestuur voor de inhoud in de publieke sector die door het procesdenken naar de achtergrond is gedrongen en voor de uitvoering van het beleid. Bij de organisaties in de publieke sector komt meer ruimte voor de professionele verantwoordelijkheid en minder verantwoording vooraf. De commissie wil werken met een systeem van verdiend vertrouwen: excellent presterende organisaties leggen minder gedetailleerd verantwoording af terwijl bij wanprestaties daadwerkelijk hard wordt ingrijpen.


Het rapport van de PvdA-commissie Publieke Sector is het laatste rapport in de serie Brandende Kwesties naar aanleiding van het rapport-De Boer 'De kaasstolp aan diggelen' uit 2002. In dit rapport werd een aantal fundamentele dilemma's genoemd waar de PvdA zich in het kader van haar inhoudelijke vernieuwing over zou moeten buigen. Het partijbestuur van de PvdA is van mening dat het rapport een mooie basis legt voor verdere discussie in de partij. Met het verkiezingsprogramma voor 2007-2011 in het vooruitzicht dient het rapport - samen met de discussie in de partij die erop volgt -als bouwsteen voor het verkiezingsprogramma.


In de commissie Publieke Sector hadden zitting: Jouke de Vries, Anja Brink, Ferd Crone, Marijke Linthorst, Pauline Meurs, Jacques Tichelaar, Margo Trappenburg en Kutsal Yesilkagit.




Partij van de Arbeid