Ingezonden persbericht


Persbericht - 31 mei 2006

Maxime Verhagen: Alleen geld naar Nationaal Historisch Museum

AMSTERDAM, 31 mei 2006 - Maxime Verhagen, CDA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, wil niets weten van de plannen van het kabinet-Balkenende om zowel een 'Huis voor de Culturele Dialoog' als een 'Centrum voor Geschiedenis en Democratie' op te richten. Hij zegt deze week in Elsevier dat hij alleen geld wil steken in een Museum voor Nationale Geschiedenis.

Premier Balkenende pleitte een jaar geleden voor een nieuw instituut dat 'de rijkdom van de Arabische culturen en tradities in Nederland over het voetlicht brengt en meehelpt aan kennisverspreiding en - uitwisseling'. Dat plan werd de afgelopen maanden uitgewerkt door de staatssecretarissen Medy van der Laan (D66, Cultuur) en Atzo Nicolaï en heet nu 'Huis voor de Culturele Dialoog'. Het plan zou een éénmalige uitgave van 30 miljoen euro moeten kosten en jaarlijks 12 miljoen euro vergen.

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet-Balkenende op voorstel van minister Alexander Pechtold tevens een 'Centrum voor Geschiedenis en Democratie', te bouwen bij het Centraal Station en Den Haag. Inmiddels heeft het Rijksmuseum een alternatief voorgesteld: een dependance van het Rijksmuseum in Den Haag.

Verhagen stelde na Prinsjesdag samen met SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen en ondersteund door toenmalig VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen voor om een museum voor de vaderlandse geschiedenis op te richten. Verhagen wil nu dat het kabinet de eigen plannen schrapt en alles zet op 'zijn' museum. Hij wil daar nog voor het zomerreces duidelijkheid over van het kabinet.

'Als je zoekt naar verbondenheid met de Nederlandse identiteit, de Leitkultur, moet je in de eerste plaats kennis hebben van de eigen historie,' zegt Verhagen in Elsevier. 'Het kabinet houdt het debat met de Kamer af. Maar ik geef u op een briefje dat dat er deze maand komt. Met mij als fractievoorzitter. Om de politieke druk even op te voeren.'

Volgens Verhagen is een nationaal museum voor de vaderlandse geschiedenis nodig 'vanwege de verbondenheid en je nationale identiteit.' 'Als je je verleden niet kent, betekent het ook dat je je greep op de toekomst verliest.' Verhagen: 'Het zou wel eens goed zijn om te weten: waar komen wij vandaan? Daardoor leg je ook de gemeenschappelijke basis voor iedereen die het onderwijs hier volgt.'

De CDA-fractievoorzitter zegt dat althans een deel van het kabinet geen museum voor de Nederlandse geschiedenis wil omdat de betrokken bewindslieden dat 'blijkbaar eng' vinden, 'of te griezelig'. 'Maar het gaat niet alleen over gevoel of nationalisme, het gaat vooral over kennis en feiten. En dat je de nationale verbondenheid daadwerkelijk aanvaardt. Als je kijkt naar het mislukte integratiebeleid in het verleden, dan werkte dat ook niet omdat wijzelf te nonchalant waren over onze eigen identiteit, over onze eigen waarden en normen en sociaal-culturele traditie.'

De CDA-fractievoorzitter pleit niet voor een specifieke locatie voor het door hem bepleite museum. Hij noemt wel de plaats van de huidige Amerikaanse ambassade in Den Haag 'een van de opties', evenals Paleis Soestdijk.