Voedingcentrum


Gehakt is nooit echt mager

31 mei 2006

Mager gehakt van de supermarkt is vaak vetter dan dat van slagers. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond. Mager gehakt mag maximaal twintig procent vet bevatten. Veel supermarkten blijken deze grens nauwkeurig op te zoeken. Mager gehakt van islamitische slagers en keurslagers komt het âmagerstâ uit de test, met gemiddeld tien procent vet. Het Voedingscentrum benadrukt dat bijna alle soorten gehakt vrij vet zijn. Er zijn veel alternatieven met minder calorieën.

Volgens de Consumentenbond kunnen slagers het vetpercentage van gehakt minder nauwkeurig meten dan supermarkten. Ze nemen eerder het zekere voor het onzekere en noemen gehakt niet zo snel âmagerâ. Grote bedrijven meten het vetpercentage wel nauwkeurig. Omdat vette delen goedkoper zijn dan magere, zoeken zij de grens van twintig procent op.

Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten Sinds 1998 zijn basisregels voor vleesproducten vastgelegd in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Hierin worden onder andere maximale vetgehaltes aangegeven. Gehakt mag niet meer dan 35 procent vet bevatten, mager gehakt niet meer dan twintig procent. Tartaar mag alleen van rundvlees worden gemaakt en mag maximaal tien procent vet bevatten.

Gehakt eten liefst bij uitzondering
Alle soorten gehakt staan in de keuzetabel van het Voedingscentrum in de kolom âbij uitzonderingâ. Een gehaktbal van rundergehakt bevat zoân 230 kcal, een tartaartje 130. Met een vetpercentage van ongeveer 16-20% is mager gehakt nog steeds erg vet. Bovendien gaat het ook nog eens om een hoog percentage verzadigd vet. Er is veel keus in soorten vlees die niet al te veel calorieën leveren. Ook vis en veel vleesvervangers bevatten aanzienlijk minder ongezond vet. Alternatieven voor de gehaktbal: tartaar, rundervink, hamlappen, bieflappen, ongepaneerde schnitzel, kip- en kalkoenfilet, biefstuk en varkensfricandeau. Alternatieven voor gehakt in sausen: tartaar, kip- of kalkoengehakt, vleesvervangers.

Gehaktbal-tip: Leg de gehaktballen zonder margarine in de pan op klein vuur en voeg 2 eetlepels water toe om aanbranden te voorkomen. Zodra vet uit het gehakt begint te smelten, is het water verdampt en kan het vuur hoger. Bak zo de gehaktballen bruin en gaar.