Voedingcentrum
Gehakt is nooit echt mager
31 mei 2006
Mager gehakt van de supermarkt is vaak vetter dan dat van slagers. Dit
blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond. Mager gehakt
mag maximaal twintig procent vet bevatten. Veel supermarkten blijken
deze grens nauwkeurig op te zoeken. Mager gehakt van islamitische
slagers en keurslagers komt het âmagerstâ uit de test, met gemiddeld
tien procent vet. Het Voedingscentrum benadrukt dat bijna alle soorten
gehakt vrij vet zijn. Er zijn veel alternatieven met minder
calorieën.
Volgens de Consumentenbond kunnen slagers het vetpercentage van gehakt
minder nauwkeurig meten dan supermarkten. Ze nemen eerder het zekere
voor het onzekere en noemen gehakt niet zo snel âmagerâ. Grote
bedrijven meten het vetpercentage wel nauwkeurig. Omdat vette delen
goedkoper zijn dan magere, zoeken zij de grens van twintig procent op.
Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten
Sinds 1998 zijn basisregels voor vleesproducten vastgelegd in het
Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten. Hierin worden onder
andere maximale vetgehaltes aangegeven. Gehakt mag niet meer dan 35
procent vet bevatten, mager gehakt niet meer dan twintig procent.
Tartaar mag alleen van rundvlees worden gemaakt en mag maximaal tien
procent vet bevatten.
Gehakt eten liefst bij uitzondering
Alle soorten gehakt staan in de keuzetabel van het Voedingscentrum in
de kolom âbij uitzonderingâ. Een gehaktbal van rundergehakt bevat zoân
230 kcal, een tartaartje 130. Met een vetpercentage van ongeveer
16-20% is mager gehakt nog steeds erg vet. Bovendien gaat het ook nog
eens om een hoog percentage verzadigd vet. Er is veel keus in soorten
vlees die niet al te veel calorieën leveren. Ook vis en veel
vleesvervangers bevatten aanzienlijk minder ongezond vet.
Alternatieven voor de gehaktbal: tartaar, rundervink, hamlappen,
bieflappen, ongepaneerde schnitzel, kip- en kalkoenfilet, biefstuk en
varkensfricandeau. Alternatieven voor gehakt in sausen: tartaar, kip-
of kalkoengehakt, vleesvervangers.
Gehaktbal-tip: Leg de gehaktballen zonder margarine in de pan op klein
vuur en voeg 2 eetlepels water toe om aanbranden te voorkomen. Zodra
vet uit het gehakt begint te smelten, is het water verdampt en kan het
vuur hoger. Bak zo de gehaktballen bruin en gaar.