Ingezonden persbericht


Apeldoorn, 31 mei 2006

Ludieke verjongingsactie van Nederlandse dierentuindirecteuren in Apenheul!

Vijftien basisschoolleerlingen gaven vanmiddag in samenwerking met de bonobo's van Apenheul het startsein voor de landelijke wedstrijd "Word jij de nieuwe dierentuin Dierekteur?". Kinderen die deelnemen, maken kans om dierekteur voor één jaar te worden bij één van de vijftien dierentuinen* aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Zij winnen dan tevens een verjaardagsfeestje in 'hun' tuin en komen later in het jaar nog een keer samen om te brainstormen over nieuwe plannen. Met deze ludieke verjongingsactie van de Nederlandse dierentuintop wordt de dierentuinmaand ingeluid, waarvan deze spannende wedstrijd een onderdeel vormt. Deelnemen aan de wedstrijd kan via www.dierentuinmaand.nl!

De leerlingen mochten met de dierverzorgers mee om speelvoer voor Apenheuls bonobo's te maken en vervolgens te verstoppen. Dit speelvoer is een voorbeeld van gedragsverrijking voor dieren; één van de onderwerpen waar hedendaagse dierentuinen mee te maken hebben. Thema's, zoals verrijking, diertransporten, fokprogramma's en zoo-techniek, komen ook terug in de speciale activiteiten in het kader van de Junimaand Dierentuinmaand. Mensen weten veelal niet waar de moderne dierentuinen zich allemaal mee bezighouden. In de maand juni lichten de NVD-dierentuinen een tipje van de sluier op van al de gezamenlijke inspanningen met het 'kijkje achter de schermen'. De speciale activiteiten zijn in de weekenden in juni. Op www.dierentuinmaand.nl is te lezen welke activiteiten in de weekenden gehouden worden en leest u ook interessante achtergrond informatie over het werk achter de schermen.

In juni vieren de dierentuinen dat de NVD al 40 jaar bestaat en zich inzet op het gebied van dierenwelzijn, educatie en natuurbehoud. Daar zijn de NVD-dierentuinen trots op; daarom zijn er in juni extra activiteiten in de parken én krijgen de bezoekers een presentje (de kleurige dierentuinkalender). Welke dierentuinen aangesloten zijn bij de NVD en meer informatie over de speciale activiteiten is te vinden op www.dierentuinmaand.nl.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zet zich al 40 jaar in voor samenwerking op het gebied van dierenwelzijn, educatie, natuurbehoud en nog veel meer. De NVD-dierentuinen zijn: Apenheul in Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden, Artis in Amsterdam, Burgers' Zoo in Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel in Epe, Dierenrijk Europa in Mierlo, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Dolfinarium in Harderwijk, GaiaPark in Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn en Zoo Parc Overloon.


* Alleen het Dolfinarium is niet op zoek naar een kinderdierekteur.


- - - einde bericht - - -