Eli lilly and company

Lilly begint Fase III-test van eenmaal daagse gerichte orale kankeragent

INDIANAPOLIS, May 31 /PRNewswire/ --


- Voor test in laat stadium van non-Hodgkin lymfoom worden op dit moment patiënten geworven

Voor de tweede keer in net zo veel maanden heeft Eli Lilly and Company het begin aangekondigd van een klinische Fase III-test, die enzastaurine bestudeert, een onderzoekende, multigerichte, orale kankeragent. Deze test zal de mogelijkheid van enzastaurine onderzoeken bij de behandeling van patiënten met non-Hodgkin lymfoom (NHL), de meest voorkomende kanker van het lymfestelsel, dat het lichaam verdedigt tegen ziektes. Enzastaurine zal met name worden geëvalueerd als onderhoudsbehandeling bij patiënten met diffuus grote B-cellymfoom, die na eerstelijnsbehandeling remissie hebben bereikt. Diffuus grote B-cellymfoom (DLBCL) is de meest voorkomende vorm van NHL en het doel van onderhoudsbehandeling is om instorting te voorkomen. In maart heeft Lilly de eerste Fase III-test aangekondigd voor enzastaurine bij glioblastoma, een veel voorkomend type hersenkanker. Resultaten voor de Fase II-test voor enzastaurine bij glioblastoma en non-Hodgkin lymfoom werden vorig jaar gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomsten van respectievelijk de American Society of Clinical Oncology en American Society of Hematology.

"Non-Hodgkin lymfoom is de afgelopen 25 jaar steeds vaker voorgekomen," zei Richard Gaynor, M.D., vice-president, kankeronderzoek en wereldwijd leider oncologieplatform bij Eli Lilly and Company. "De laatste jaren is er veel vooruitgang in de ontwikkeling van behandelingen die meer patiënten in remissie krijgen. Onze doelstelling met enzastaurine is echter om een middel te ontwikkelen dat de mogelijkheid heeft om NHL-patiënten in remissie te houden. Vroege klinische studies van enzastaurine in NHL waren veelbelovend en we zijn gestimuleerd om door te gaan met ons onderzoek in deze test."

De Fase III-test voor enzastaurine bij non-Hodgkin lymfoom (PRELUDE
-Voorkomen van instorting in lymfoom met dagelijkse enzastaurine) is een willekeurig gemaakte, placebogereguleerde studie van patiënten bij hun eerste remissie van DLBCL. De studie zal de werkzaamheid, de veiligheid en de verdraaglijkheid vergelijken van enzastaurine, oraal genomen tot aan drie jaar, tegenover placebo. Een stuurgroep zal toezien op deze studie, die is gepland om 459 patiënten aan te werven op 100 lokaties wereldwijd. Het voornaamste eindpunt van deze studie zal een totale ziektevrije overleving zijn. Bovendien zal Lilly biologische merkers vaststellen, die van belang zijn voor enzastaurine als basis voor correlerende patiëntenreacties bij uitkomsten van klinische tests. Na de juiste administratieve stappen zullen meer details over het studieontwerp en informatie over wereldwijde aanwervingslokaties beschikbaar zijn op www.clinicaltrials.gov, www.lillytrials.com of door te bellen naar +1-877-CTLilly (+1-877-285-4559).

Enzastaurine is een orale serine-threonine-kinase-inhibitor, die is ontworpen om tumorgroei te onderdrukken door een apart actiemechanisme. Preklinische gegevens impliceren dat het de tumor op drie manieren zou kunnen aanvallen: door de mogelijkheid te verminderen dat de cel zich splitst (celproliferatie), door de natuurlijke sterfte van tumorcellen (apoptosis) te verhogen, en door bloedtoevoer als gevolg van een tumor (angiogenesis) te verhinderen. De gegevens impliceren dat enzastaurine het signaleren via de PKC-beta- en PI3K/AKT-banen verhindert. Het is gebleken dat deze banen worden geactiveerd bij een groot aantal verschillende kankers. Behalve bij non-Hodgkin lymfoom wordt enzastaurine ook bestudeerd bij andere typen tumoren, inclusief glioblastoma, colorectale kanker, niet-kleincellige longkanker, pancreatische kanker en mantelcellymfoom.

Non-Hodgkin lymfoom

Non-Hodgkin lymfoom is de meest voorkomende kanker van het lymfestelsel, het verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen ziektes en infecties. De gevallen van non-Hodgkin lymfoom, eens beschouwd als zeldzaam, zijn de afgelopen 25 jaar met 83 procent toegenomen. NHL wordt nu beschouwd als het vijfde meest voorkomende type kanker, met elk jaar meer dan 56.000 nieuwe diagnoses in de Verenigde Staten en elk jaar 46.000 nieuwe gevallen in de Europese Unie.

Over Lilly Oncology, een afdeling van Eli Lilly and Company

Al meer dan veertig jaar werkt Lilly Oncology samen met onderzoekers op het gebied van Kanker om innovatieve keuzes voor behandelingen en waardevolle programma's aan patiënten en artsen wereldwijd te leveren. Geïnspireerd door de moedige patiënten die leven met kanker, levert Lilly Oncology behandelingen die worden beschouwd als wereldwijde standaard voor de zorg en die een brede portfolio ontwikkelen van baanbrekende gerichte behandelingen om het ritme en de vooruitgang van de kankerzorg te versnellen.

Over Eli Lilly and Company

Lilly, een toonaangevende, door innovatie gedreven onderneming, ontwikkelt een groeiende portfolio van eerste en beste farmaceutische producten door het laatste onderzoek van zijn eigen wereldwijde laboratoria toe te passen en door samen te werken met voortreffelijke wetenschappelijke organisaties. Lilly, dat het hoofdkantoor in Indianapolis, Indiana heeft, levert antwoorden -- door medicijnen en informatie -- voor een aantal van de meest urgente medische behoeften ter wereld. P-LLY

Dit persbericht bevat vooruitziende verklaringen over de mogelijkheid van de onderzoeksverbinding enzastaurine (LY317615) en geeft de huidige overtuigingen van Lilly weer. Zoals bij elk farmaceutisch product in ontwikkeling zijn er echter substantiële risico's en onzekerheden in het proces van ontwikkeling en regulatorische beoordeling. Er is geen garantie dat het product regulatorische goedkeuringen zal ontvangen of dat de regulatorische goedkeuring er voor de door het bedrijf verwachte indicatie(s) zal zijn. Er is ook geen garantie dat het product commercieel succesvol zal zijn. Zie de archieven van Lilly bij de United States Securities and Exchange Commission voor verdere discussie van deze en andere risico's en onzekerheden. Lilly neemt niet de verplichting op zich om vooruitziende verklaringen bij te werken.

(Logo: www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20031219/LLYLOGO )