Hiv/aids-top van de VN: over seks wordt niet gerept

World population foundation

http://www.wpf.org

Hilversum, 31 mei 2006 'Opvallend is dat in de internationale discussie over hiv/aids het woord 'seks' nauwelijks genoemd wordt. Terwijl 80% van de hiv-besmettingen plaats vindt door seks! Zolang we weigeren om over seks te praten blijft aids een epidemie.' Dat zegt Yvonne Bogaarts, lobbyist van World Population Foundation (WPF) op de top van de Verenigde Naties over de bestrijding van hiv/aids in New York.

Op de vandaag begonnen top, buigen honderden experts, regeringsleiders, vertegenwoordigers van ngo's en jongeren zich over de rapportages van 189 lidstaten van de VN. Vijf jaar geleden hebben deze landen afspraken gemaakt over de bestrijding van hiv/aids en nu is het tijd om te kijken in hoeverre zij zich aan die afspraken gehouden hebben. De top in New York duurt tot en met 2 juni. Op die dag leggen de lidstaten een gemeenschappelijke verklaring (political statement) af.

De seksuele onthouding die door sommige conservatieve partijen gepropageerd wordt als middel om besmetting te voorkomen is volgens Bogaarts geen optie: 'Wereldwijd worden duizenden vrouwen en meisjes gedwongen tot seks en voor veel vrouwen in Azië die als maagd trouwen, is juist het huwelijk het grootste risico voor besmetting met het hiv-virus.' Ook het beleid van president Bush ten aanzien van het gebruik van condooms heeft volgens haar een averechtse werking; het stimuleren van condoomgebruik voor specifieke groepen zoals homo's en prostituees, stigmatiseert condoomgebruik. Andere groepen die net zo goed seksuele contacten hebben, zien daardoor af van gebruik van een condoom terwijl dat het enige middel is dat mensen beschermt tegen hiv/aids.


---