Gemeente Tilburg

Datum
31 mei 2006

Tilburgse asielzoekers niet op straat

Politie werkt alleen mee aan ontruiming als terugkeer goed geregeld is

Tilburg werkt niet meer mee aan ontruimingen van uitgeprocedeerde asielzoekers als de terugkeer van deze mensen niet goed geregeld is. Dat heeft het college vorige week besloten. Maar liefst 61% van de uitgeprocedeerde asielzoekers vertrekt met onbekende bestemming. Vaak verdwijnen zij in de illegaliteit, met alle problemen van dien. Om deze problemen te voorkomen, zal de burgemeester de politie uitsluitend mee laten werken aan ontruimingen als de terugkeer van de asielzoekers goed geregeld is.

Het college constateert dat het huidige terugkeerbeleid van het kabinet niet werkt zoals eind 2003 is afgesproken. Nog steeds is er geen sluitende aanpak, terwijl die wel is toegezegd. Wethouder Gon Mevis (Asielbeleid): "Te veel uitgeprocedeerde asielzoekers komen op straat terecht, zonder geld en zonder onderdak. Als zij niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst, dan wordt vaak niet de conclusie getrokken dat zij een verblijfsvergunning moeten krijgen. In plaats daarvan wordt de opvang beëindigd, wat leidt tot onmenselijke situaties. In een aantal gevallen nemen de asielzoekers hun toevlucht in illegale arbeid, criminaliteit of prostitutie. Dat geeft problemen voor de openbare orde en veiligheid".

Niet uitzetten
Honderdvijftien gemeenten, waaronder Tilburg, hebben dit aan het Kabinet en de Tweede Kamer laten weten. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft hierop gereageerd met de mededeling dat zij niet van plan is om de uitvoering van haar beleid bij te stellen. Daarom zal burgemeester Ruud Vreeman de politie niet meer mee laten werken aan ontruimingen als de terugkeer naar het land van herkomst niet effectief is geregeld of het zicht daarop ontbreekt. Vreeman zal, als regiokorpsbeheerder, deze nieuwe beleidslijn ook bespreken met de burgemeesters in de regio. Met name met de burgemeesters van Oisterwijk en Dongen vanwege de daar aanwezige terugkeerlocaties. "Deze nieuwe lijn wordt door steeds meer gemeenten gevolgd. Alleen als het vliegtuig klaar staat en de tickets geregeld zijn, krijgt de politie opdracht om te ontruimen. Terugkeer is soms onvermijdelijk ook al doet het mensen pijn. Mensen op straat zetten is echter geen oplossing", aldus wethouder Mevis.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19 Corine Breure, Themacommunicatie, telefoon 013 542 91 27

---- --