Unicef



Kenia: 80 miljoen dollar nodig om toekomst van kinderen te redden 31 mei 2006, Noordoostelijke provincies, Kenia - Medio mei maakte het rapport Child Alert: Crisis in the Horn of Africa nog een keer goed duidelijk wat veel mensen al wisten: de droogte in het Noordoosten van Afrika is van een ongekende omvang. Drie jaar zonder regen heeft geleid tot dood en verderf in de regio en vooral kinderen hebben enorm te lijden. Ze zijn ondervoed, hun ouders zijn vaak overleden, en tot overmaat van ramp kunnen ze ook niet meer naar school. Als zo'n school überhaupt nog open is. Dat de 17 jarige Eunice Malipe uit Kenia de toekomst als gitzwart omschrijft mag geen verrassing zijn.

Het gebrek aan water is merkbaar op alle terreinen merken, het ontwricht de totale samenleving van nomadenstammen in de gehele Hoorn van Afrika. Want naast Kenia, staan ook Djibouti, Eritrea, Ethiopië en Soedan aan de vooravond van een ramp die zijn weerga niet kent.

Leven en toekomst op het spel Om te zorgen dat gevolgen van de droogte niet nog verder uit de hand lopen, is Unicef bezig fondsen te verzamelen en hulp te brengen naar het rampgebied. 80 Miljoen dollar is nodig om de ergste problemen het hoofd te bieden. Het leven en de toekomst van honderdduizenden kinderen staan op het spel. Zo ook het leven van Eunice Malipe (17).

Verdriet dat je niet ziet Vechtend tegen haar tranen, kijkt Eunice voor zich uit. Haar hele familie en de 500 stuks vee, niemand en niks is er meer. "Allemaal zijn ze dood." De regen die de laatste maand uit de hemel kwam zetten, kwam te laat. Tot voor kort kon ze nog naar school.

Maar met het heengaan van de laatste koe, zijn alle inkomsten opgedroogd. School kan niet meer worden betaald. "Ik ben zo verdrietig", zegt Eunice. "Ik weet dat al m'n klasgenootjes hun examen hebben gehaald. Zij kunnen verder. En ik? Ik zit hier in een hutje. Ik heb soms drie dagen geen eten. Niemand ziet mijn verdriet en pijn.

Hulp is onderweg
De klasgenootjes van Eunice hebben nog geluk. De school is tenminste nog niet gesloten, iets dat veelvuldig voorkomt in de regio. Omdat ook scholen te kampen hebben met een gebrek aan water, moeten ze vaak noodgedwongen hun deuren sluiten.

"Een groot gedeelte van de noodhulp voor kinderen gaat dan ook naar scholen voorzien van water", vertelt Unicef-medewerker Elias Jama Noor. "Zo kunnen scholen openblijven en kunnen kinderen, ondanks alle ellende, wel aan hun toekomst blijven werken." Een gedeelte van de hulp is reeds onderweg.

Meer over de droogte in de Hoorn van Afrika