Politie Drenthe

Meeste rijbewijzen ingevorderd bij controle met lasergun

Assen, 31-05-2006 o Bij het gros van de rijbewijzen die de politie invordert van automobilisten die worden betrapt op het rijden met meer dan 50 kilometer boven de maximaal toegestane snelheid is de snelheid gemeten met de zogenaamde lasergun.

De politie gebruikt de lasergun voornamelijk voor het vaststellen van forse overschrijdingen van de maximum snelheid. Overtreders worden staande gehouden en direct geconfronteerd met de overtreding.

Agente met lasergun

Hoe werkt de lasergun ?
Een veelgestelde vraag. En het antwoord is wat technisch. Bij lasermeting wordt de lichtsnelheid (300.000.000 m/s) gebruikt om de snelheid van een voertuig te meten.
De laser zendt een lichtimpuls naar het rijdende voertuig en ontvangt die weer terug. De tijd die de lichtimpuls nodig heeft is afhankelijk van de afstand. Omdat de lichtsnelheid bekend is, kan de afstand tot het voertuig worden vastgesteld. Vervolgens wordt een tweede lichtimpuls naar het voertuig gezonden en weer terugontvangen. Ook nu wordt de afstand tot het voertuig opnieuw vastgesteld. Bij een rijdend voertuig kan de afgelegde weg tussen de eerste en de tweede lichtimpuls om deze manier worden berekend. De tijd tussen de twee lichtimpulsen is een vaste instelling.
Door de afgelegde weg te delen door de tijd, kan de snelheid van het voertuig worden berekend. (v = s : t)
Het vergt een wat lange uitleg maar wat hierboven is beschreven gebeurt in een fractie van een seconde.
Voorbeeld: Een auto legt 100 meter af in 4 seconden. De snelheid is dan 100 : 4 is 25 meter per seconde. Per uur wordt dat 25 x 3600 sec. Dat komt neer op 90 kilometer per uur.
Om de snelheid vast te stellen worden per meting zon 40 tot 50 lichtimpulsen verzonden en ontvangen.

NMI
De laserapparatuur waar de politie mee werkt wordt elk jaar gekeurd en getest door het Nederlands Meetinstituut N.V.
De politie mag niet werken met apparatuur waarvan de herkeuringsdatum is verstreken.
Met de huidige generatie laserguns is het mogelijk de snelheid van rijdende voertuigen te meten op meer dan 1 kilometer afstand en tot snelheden van 320 kilometer per uur.
Voor de politie geldt echter het voorschrift dat er niet gemeten mag worden op een afstand van meer dan 900 meter. Verder geldt bij de metingen een maximum snelheid van 250 kilometer per uur.

Controles Boetegeld = Sneu Geld
Bij verkeershandhaving "Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:
Vrijdag 2 juni staat de radarauto op de Hondsrugweg, de Boslaan en de Rondweg in Emmen.
Zaterdag 3 juni wordt er s morgens in Assen en omgeving gecontroleerd op de draagplicht van de autogordel.
Zondag 4 juni is er 's middags en s avonds een radar snelheidscontrole op de De Vos van Steenwijklaan, de Voltastraat , de Drostendraai en de Europaweg in Hoogeveen.
Maandag 5 juni wordt er in de gemeente Noordenveld gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol.
Dinsdag 6 juni rijdt de onopvallende videoauto in Drenthe. Er wordt gelet op bumperkleven, snelheid en niet handsfree bellen. Woensdag 7 juni is er een gordel en roodlichtcontrole in Meppel. Donderdag 8 juni wordt er met de lasergun op snelheid gecontroleerd op de Rechtuit in Hollandscheveld.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen Alles over snelheidsboetes op www.verkeershandhaving.nl