Unicef

Onderwijs op Java zwaar getroffen

Den Haag, 31 mei 2006 - Uit een eerste inventarisatie blijkt dat door de aardbeving op Java 424 van de 500 scholen in Bantul zijn verwoest en 48 zwaar beschadigd. In Klaten zijn 48 scholen verwoest en worden 188 zwaar beschadigde scholen geteld. Vier onderwijzers zijn door de aardbeving gedood. Unicef zal schoolmaterialen en ongeveer 1000 tenten leveren die dienst moeten doen als noodschool. Het doel is om alle kinderen op 18 juli, na de jaarlijkse schoolvakantie, weer naar school te laten gaan.

Tot op heden zijn er geen meldingen van vermiste of alleenstaande kinderen. In Bantul is een eerste opvangcentrum voor kinderen geopend. Hier krijgen kinderen hulp bij het verwerken van hun eventuele trauma en kunnen ze spelen. Morgen worden opnieuw twee centra geopend.

Vaccinatiecampagne
Voor ten minste 1 miljoen kinderen in Bantul en Klaten bereidt Unicef in samenwerking met het Ministerie van Gezondheidszorg een vaccinatiecampagne tegen mazelen voor. Ook zullen vitamine A druppels worden toegediend. Op 100 locaties is begonnen met de bouw van sanitaire noodvoorzieningen. Elke locatie krijgt 3 wc's en 2 douches. Ook zijn vandaag 12.000 hygienekits voor zo'n 60.000 mensen uitgedeeld en is een derde vrachtvliegtuig met aan boord tenten, dekzeilen, recreatiemiddelen voor kinderen en lantaarns aangekomen.


* * *