Gemeente Bussum

Start werkzaamheden Spiegel Noord

Maandag 29 mei 2006 is aannemer BAM Wegen B.V. uit Zaandam gestart met de werkzaamheden voor het project `Herinrichting Spiegel Noord'

De uitvoering van dit project zal de nodige overlast in de wijk veroorzaken.

Plangrens

De wijk Spiegel Noord wordt begrenst door de Groot Hertoginnelaan (westzijde), de Zwarteweg (noordzijde), de spoorlijn (oostzijde) en de Meentweg (zuidzijde).

Het plan

Het afgelopen jaar is er, mede op basis van inspraakavonden, een plan uitgewerkt. Vanaf de overweg aan de Generaal de la Reijlaan tot aan de kruising met de Meerweg behoudt de Nieuwe 's Gravelandseweg een 50 km-inrichting met (verbeterde) fietsstroken. Alle overige wegen worden ingericht als 30 km-zone, onder andere door de aanleg van diverse snelheidsremmende maatregelen op met name de Koningslaan, Meerweg en Nieuwe `s Gravelandseweg.

Op de kruising met de Meerweg wordt een rotonde aangelegd. Vanaf deze kruising richting het zuiden wordt ook de Nieuwe 's Gravelandseweg ingericht als 30 km-zone. Ter hoogte van de scholen worden verbeterde oversteekplaatsen aangelegd.

In een deel van de Nieuwe 's Gravelandseweg en de Slochterenlaan wordt de riolering vervangen.

Planning / Fasering

Omdat woningen, winkels en bedrijven, alsmede het station bereikbaar dienen te blijven en het verkeer ook veilig afgewikkeld moet kunnen worden, wordt het project in fasen uitgevoerd. De werkzaamheden voor het totale project nemen enkele maanden in beslag. Na de start op 29 mei a.s. duren de werkzaamheden naar verwachting tot maart 2007.

Fase 1


1. Spiegelstraat (29 mei - eind juni 2006)

Het gedeelte van de Spiegelstraat vanaf de kruising met de Lindelaan tot aan het Nassaupark wordt heringericht. De winkels in de Spiegelstraat zijn bereikbaar via de Herenstraat.


2. Kruising Koningslaan/Gudelalaan (29 mei - half juni 2006)

Deze kruising is afgesloten en wordt voorzien van een plateau.


3. Aanleg plateau Lomanplein (29 mei - half juni 2006)

Een deel van het Lomanplein is afgesloten. Voor de school `De Stimulans' wordt een plateau met oversteekplaats aangelegd.

Fase 2


1. Meerweg, tussen Lindelaan en Nieuwe 's Gravelandseweg (half juni - eind juli 2006)

Dit wegvak wordt heringericht en afgesloten voor verkeer. In (een deel van) deze periode is de overweg Meerweg ook afgesloten. De winkels aan de Spiegelstraat zijn bereikbaar via de Herenstraat.


2. Meerweg, tussen Parklaan en Gr. Florislaan (half juni - eind juli 2006)

Ook dit gedeelte van de Meerweg wordt heringericht. Op de kruising Koningslaan/ Meerweg en de kruising Gr. Florislaan/Meerweg worden plateau's aangelegd.

3. Slochterenlaan, tussen Zwarteweg en Laan v. Suchtelen v.d. Haare (half juni -
eind juli 2006)

Op dit wegvak wordt de rijbaan versmald. Aan de zijde van de voormalige gasfabriek blijft het langsparkeren gehandhaafd, aan de andere zijde van de weg worden haakse parkeervakken aangelegd. Tevens wordt op dit wegvak een snelheidsremmend plateau aangelegd.


4. Groot Hertoginnelaan, aanpassen plateau's (half juli - eind juli 2006)

De huidige plateau's op de Groot Hertoginnelaan leiden onder andere tot schade aan het busverkeer. In combinatie met de werkzaamheden voor Spiegel Noord worden de hellingen van de plateau's aangepast aan de nieuwste richtlijnen. Tevens worden voor de bocht ter hoogte van huisnummer 36 extra (busvriendelijke) drempels aangelegd.

Bouwvakantie (31 juli t/m 21 augustus 2006)

Gedurende de bouwvakantie worden alle wegen opengesteld voor verkeer. Op dinsdag 22 augustus 2006 hervat de aannemer de werkzaamheden.

Fase 3


1. Slochterenlaan, tussen Laan v. Suchtelen v.d. Haare en Nieuwe. 's Gravelandseweg (22 augustus - eind oktober 2006)

Dit wegvak wordt heringericht en de riolering wordt vervangen. De werkzaamheden worden gecombineerd met een sanering van een aanwezige bodemverontreiniging.


2. Koningslaan, 3 kruisingen (22 augustus - eind september 2006)

In deze periode worden op de Koningslaan een drietal plateau's aangelegd: op de kruising Koningslaan/Kon. Emmalaan, op de kruising Koningslaan/Boslaan en op de kruising Koningslaan/Koninginneweg. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, zodat de aanwonenden hun woning kunnen bereiken.

Fase 4

Nieuwe 's Gravelandseweg, tussen Generaal de la Reijlaan en Meerweg (begin september - eind november 2006)

Dit wegvak wordt opnieuw ingericht als ontsluitingsweg, waarbij de voorrangssituatie eenduidig wordt aangegeven. Alle zijwegen worden voorzien van uitritconstructies. In deze fase wordt ook de rotonde op de kruising met de Meerweg aangelegd. In dit wegvak wordt ook de riolering vervangen. Buslijn 105 wordt tijdelijk omgeleid.

Fase 5

Nieuwe 's Gravelandseweg, tussen Meerweg en Schimmellaan (27 november
- 22 december 2006)

De rijbaan op dit wegvak wordt versmald en er wordt een parkeerstrook aangelegd. Het wegvak Schimmellaan - Middenlaan (voor het Willem de Zwijgercollege) wordt voorzien van een snelheidsremmend plateau. Hier worden ook een tweetal oversteekplaatsen aangelegd.

Periode rond jaarwisseling (25 december 2006 - 14 januari 2007)

Rond de jaarwisseling worden alle wegen opengesteld voor verkeer, er zijn geen werkzaamheden gepland. Op maandag 15 januari 2007 worden de werkzaamheden hervat.

Fase 6

Nieuwe 's Gravelandseweg, tussen Schimmellaan en Herenstraat (15 januari - 10 maart 2007)

De rijbaan op dit wegvak wordt versmald en er wordt een parkeerstrook aangelegd. Op de kruising met de Meentweg wordt een plateau aangelegd. Het plateau op de kruising met de Herenstraat wordt vernieuwd. Ter hoogte van de Willemslaan wordt een oversteekplaats aangelegd.

Bovenstaande planning is onder voorbehoud van onder andere werkbaar weer en onvoorziene omstandigheden. Op een aantal locaties in Spiegel Noord zijn bodemverontreinigingen aanwezig. Hoewel deze vooraf zo goed mogelijk zijn geanalyseerd, kunnen de werkzaamheden hierdoor in de praktijk vertraging oplopen. Het kan dus voorkomen dat bovenstaande planning met oog daarop tijdens het project wijzigt. Bij grote wijzigingen wordt u hierover geïnformeerd.

Bereikbaarheid en parkeren

In verband met deze herinrichting worden voor het verkeer omleidingsroutes ingesteld. Houdt u er rekening mee dat bepaalde wegen hierdoor tijdelijk drukker worden.

Gedurende de uitvoering zijn woningen, bedrijven en winkels voor voetgangers bereikbaar. Wanneer de wegvakken zijn opengebroken, is het niet mogelijk uw auto aldaar te parkeren. Dit betekent dat aanwonenden en bezoekers van de winkels hun auto gedurende de uitvoeringsperiode elders moeten parkeren.

In een gedeelte van Spiegel Noord is een parkeerregeling voor belanghebbenden van kracht (parkeergebied westelijke schil). Bewoners en bezoekers die in dit gebied parkeren hebben een vergunning nodig. Een aantal bewoners zijn in het bezit van een dergelijke vergunning en kunnen deze zonder meer gebruiken om in dit gebied te parkeren. Er zijn echter ook bewoners die in de normale situatie op hun eigen oprit parkeren, waarvoor vanzelfsprekend geen vergunning nodig is. Deze mensen kunnen tijdens de werkzaamheden aan het wegvak waaraan zij woonachtig zijn, geen gebruik maken van de oprit. Zij zijn dan genoodzaakt hun auto op de openbare weg te parkeren, waardoor zij wel gebruik móeten maken van een vergunning. Deze bewoners geven wij (voor de duur van de werkzaamheden) kosteloos een vergunning om op de openbare weg te parkeren. Deze tijdelijke vergunning kan afgehaald worden bij de balie van de gemeente Bussum, op vertoon van legitimatie- en kentekenbewijs.

Wij verzoeken bedrijven en winkeliers om hun bevoorrading zoveel mogelijk met kleine wagens uit te (laten) voeren.

Wat verder van belang is

Wanneer de wegvakken opgebroken zijn, dienen de bewoners hun vuilcontainers op de ophaaldagen voor 07.00 uur buiten hun perceel te zetten. De aannemer brengt deze vervolgens naar verzamelpunten, waar ze geleegd worden door de GAD. Om verwarring te voorkomen wijzen wij u erop dat u uw groene en grijze container duidelijk dient te voorzien van uw huisnummer, zodat de aannemer uw eigen container ook weer bij u terug kan zetten.

Voor kinderen is het interessant en spannend om bij de werkzaamheden te kijken en te spelen. Mede doordat in enkele gevallen de verkeerssituatie (tijdelijk) gewijzigd wordt, raden wij u met klem aan uw kinderen vooraf in te lichten over de eventuele gevaren.

Tot slot

De overlast voor de bewoners, winkeliers en gebruikers zal aanzienlijk zijn. Wij proberen deze zoveel mogelijk te beperken en vragen uw begrip en medewerking tijdens de werkzaamheden.

Informatie

Voor nadere informatie (over de uitvoering) kunt u zich wenden tot;

De heer B.H. Berends, tel. 035 - 692 88 44, projectleider Spiegel Noord

Mevrouw I. van Dijk, tel. 035 - 692 88 76, projectondersteuner Spiegel Noord

De heer R. Kriek, tel. 035 - 691 59 89, toezichthouder gemeente Bussum (bereikbaar van 9.30 uur - 10.00 uur)