Leefbaar Utrecht

Persbericht
31 mei 2006

Leefbaar Utrecht: Initiatief voor burgemeestersreferendum in 2007

Leefbaar Utrecht dient morgen in de Utrechtse gemeenteraad een motie in, die een grote impuls zou kunnen betekenen voor de politieke vernieuwing in Utrecht én in Nederland. De strekking van de motie is dat Utrecht als pilotgemeente gaat dienen in een proef met een zo rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester als momenteel mogelijk is. De regeringscoalitie van CDA-VVD-D66 heeft hier in haar Paasakkoord van 2005 nadrukkelijk ruimte voor open gelaten. Leefbaar Utrecht verwacht dan ook steun van deze partijen in de gemeenteraad, evenals van de PvdA en GroenLinks die zich gedurende de verkiezingscampagne enthousiast hebben uitgelaten over een burgemeestersreferendum.
Leefbaar Utrecht vindt een door de bevolking gekozen burgemeester een uitstekende manier om de politiek dichter bij de bevolking te brengen.

In deze motie gaat Leefbaar Utrecht er van uit dat de huidige burgemeester Brouwer aan zal blijven tot 1 januari 2008. Leefbaar Utrecht heeft overigens in een eerder stadium kenbaar gemaakt geen zitting te nemen in de vertrouwenscommissie, die de herbenoeming van de burgemeester zal gaan vormgeven. het burgemeestersreferendum zou medio 2007 gehouden moeten worden en de ambtstermijn van de nieuwe burgemeester zou in moeten gaan op 1 januari 2008.
Omdat de organisatie van een dergelijk referendum veel tijd én geld kost, neemt Leefbaar Utrecht nu al het initiatief om het burgemeestersreferendum in de gemeenteraad te bespreken.

Het voorstel en de motie van Leefbaar Utrecht zullen besproken worden bij punt 37 van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 1 juni 2006.


-- einde persbericht --