Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 mei 2006


Vragen van de leden Straub (PvdA) en Weekers (VVD) aan de minister van Justitie


over het aanwezig zijn van contrabande in de penitentiaire inrichting Heerhugowaard locatie Amerswiel


1) Hebt u kennisgenomen van de uitzending van RTL-nieuws d.d. 30 mei 2006 waarin beelden werden getoond die via een mobiele telefoon met camera, door een gedetineerde zijn opgenomen in de penitentiaire inrichting Heerhugowaard, locatie Amerswiel?


2) Ervan uitgaande dat de beelden op waarheid berusten, hoe verklaart u dat het binnen deze inrichting kennelijk vrij eenvoudig is dat gedetineerden contrabande zoals drank, drugs en een mobiele telefoon in bezit kunnen hebben?


3) Behoort het naar uw oordeel tot de mogelijkheden dat er tennisballen over de omheining van de inrichting worden gegooid, zoals in de uitzending mogelijk werd getoond? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u om te voorkomen dat zulks in de toekomst plaatsvindt en om tijdig te kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld door "smart"-camerabewaking?


4) Bestaat in de locatie Amerswiel de mogelijkheid dat gedetineerden in de avonduren, zonder toezicht, toegang kunnen hebben tot het terrein direct bij de omheining? Zo ja, hoe zien het regime en het toezicht in deze inrichting er dan uit? Zo nee, hoe verklaart u dan dat op de beelden zichtbaar is dat de mogelijke tennisballen door een persoon worden opgehaald? En valt door middel van beelden van bewakingscamera's achteraf de identiteit van betrokken persoon te achterhalen?


5) Hoe oordeelt u over de mogelijkheid die werd getoond, om contrabande in deze inrichting te verbergen?


6) Zijn de richtlijnen voor beveiliging en toezicht op het binnenbrengen van contrabande in deze inrichting naar uw oordeel adequaat? Zo ja, waaruit blijkt dat dan? Is er sprake van een continue alertheid op nieuwe methoden? Zo neen, wat schort er dan aan?


7) Is de personele bezetting van deze inrichting voldoende om binnen de grenzen van het praktisch haalbare te voorkomen dat contrabande de gevangenis wordt binnengesmokkeld en om adequate controles op het in bezit hebben van contrabande door gedetineerden uit te oefenen?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl