Inspectie Verkeer en Waterstaat


31 mei 2006: Luchtvaartsector praat mee over invoering gewijzigde erkenningen

Op 30 mei heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat in samenwerking met de European Aviation Safety Agency (EASA) een voorlichtingsdag gehouden voor bedrijven uit de kleine luchtvaart (general aviation). De deelnemers konden meepraten over de gewenste snelheid van de implementatie van nieuwe Europese regels rondom erkenningen die uiterlijk 2008 voor alle Europese lidstaten gaan gelden.

De totstandkoming van meer uniforme regels zoals beoogd door EASA en vastgelegd in de (Europese verordeningen 1702/2003 en 2042/2003
-respectievelijk Part 21, 66, 145, 146 en M) moet leiden tot een meer eenvoudigere vorm van onderhoudserkenning en het geldig houden van het Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) en uiteindelijk tot een verminderde inspectiedruk voor de bedrijven.

Voor september 2004 werd een Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) afgegeven conform de Wet Luchtvaart en had een geldigheid van 1 jaar. Het BvL kon worden verlengd nadat inspectie was uitgevoerd.

Vanaf de implementatiedatum wordt het BvL afgegeven voor onbepaalde tijd. Naast het BvL wordt een zogenoemde Airworthiness Review Certificate (ARC) initieel door de Inspectie Verkeer en Waterstaat afgegeven met een geldigheid van een 1 jaar. Verlenging of vernieuwing kan vervolgens jaarlijks gebeuren na keuring door de inspectie erkende bedrijven. Een geldig ARC vereenvoudigd ook de afgifte van het BvL.

Voor meer informatie over het proces van gewijzigde erkenningen kun je de presentaties downloaden.

31-5-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement