Gemeente Dordrecht


Persbericht

Behoud en kwaliteit uitgangspunt voor herontwikkeling

Pand De Holland in verkoop

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het pand 'De Holland' aan de Burgemeester de Raadtsingel 97 door middel van een biedingsprocedure te verkopen. B&W stellen eisen aan de ontwikkelende partij m.b.t. randvoorwaarden voor de ontwikkeling. De belangrijkste zijn dat de nieuwe functie van het gebouw past binnen het huidige bestemmingsplan en dat de markante kenmerken die architect Sybold van Ravensteijn het gebouw gaf, zichtbaar blijven. De gemeente Dordrecht kocht De Holland eind 2004 aan, met als doel om het zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. Diverse initiatieven, zoals de vestiging van een huisartsenpraktijk, zijn onderzocht maar leidden tot op heden niet tot een nieuwe bestemming van het gebouw.

De biedingsprocedure rondom de verkoop start dit najaar; de verwachting is dat de herontwikkeling in 2007 kan starten. Van een tijdelijke verhuur is en wordt afgezien , wegens de hoge kosten die hiermee zijn gemoeid. In de tussentijd wordt De Holland bewaakt door een anti-kraakorganisatie; ook is er permanent toezicht op de leefbaarheid.

Denkbare functies zijn op basis van het bestemmingsplan: kantoren, maatschappelijke doeleinden, volumineuze detailhandel, dienstverlening, kleine bedrijvigheid of sportieve en recreatieve dienstverlening.

Het gebouw De Holland is een markant en opvallend gebouw in het stadsbeeld. Daarom worden eisen gesteld aan de bestaande bebouwing en eventue! le aansluitingen op het gebouw. Me t name de sprekende dakopbouw, de 'commissarissenkamer', draagt bij aan de k arakteristieke verschijning en zal bij eventuele nieuwbouwplannen een zichtbaar element moeten zijn. De huidige aanbouwen zullen moeten worden gesloopt en de voorzijde van het gebouw moet i n oorspronkelijke staat blijven. Aan eventuele toekomstige nevenbebouwing worden strenge eisen gesteld.

Nadere informatie over de biedingsprocedure wordt bekend gemaakt via advertenties in Gemeentenieuws, de wekelijkse informatiepagina in weekblad 'De Stem van Dordt' en in andere media.

Dordrecht, 31 mei 2006
Redactie
Jantien de Jongste
Communicatie

telefoon 078- 639 6908
email j.de.jongste@dordrecht.nl
Informatie