Vereniging FME-CWM

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 31 mei 2006


FME verbolgen over besluit Van Hoof

Zoetermeer, 31 mei 2006 - FME is verbolgen over het besluit van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken om de grenzen gesloten te houden voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten die in de grotere metaal- en elektrotechnische bedrijven aan de slag willen. Het tekort aan arbeidskrachten in deze grotere bedrijven is zeker zo nijpend als dat in de kleinmetaal, die wél werknemers uit de nieuwe EU-landen mogen werven.

Staatssecretaris Van Hoof maakte eerder bekend dat hij de grenzen per
1 juni 2006 openstelt voor werknemers uit nieuwe EU-lidstaten. Helaas kan hier slechts een beperkt aantal sectoren van profiteren. Naast slachterijen, visfileerbedrijven, binnenscheepvaart, de agrarische sector en wetenschappelijk onderzoek, kan ook de kleinmetaal arbeidspotentieel in de nieuwe EU-landen werven. Dit geldt niet voor het overgrote deel van de FME-lidbedrijven, die werkzaam zijn binnen de technologische industrie. Hoewel het tekort aan goed opgeleide werknemers daar zeker even nijpend is als bij haar 800 lidbedrijven die onder de kleinmetaal vallen.

FME zegt dat er geen enkel zakelijk of inhoudelijk argument te bedenken is dat dit onderscheid tussen kleinmetaal en de industrie rechtvaardigt. Het bewijst wederom de enorme afstand tussen de Haagse politiek en de technologische industrie. Men begrijpt in Den Haag niets van de problemen waarmee onze internationaal opererende bedrijven in de zich voorzichtig herstellende economie worden geconfronteerd. Met dit besluit wordt er gesold met de belangen van sectoren als scheepsbouw, machinebouw en industrieel onderhoud om maar een paar sectoren te noemen. Bedrijven lopen tegen de grenzen van hun capaciteit en dreigen opdrachten te moeten afwijzen.

Het nu genomen besluit zorgt enkel voor een omgekeerde beweging. Als de werknemers niet naar Nederland mogen komen, gaat het werk zeker naar Oost-Europa!

De Vereniging FME-CWM vertegenwoordigt ruim 2750 bedrijven in de technologische industrie. Ruim 800 lidbedrijven vallen onder de zogeheten kleinmetaal. FME is verheugd dat die bedrijven nu eindelijk in staat worden gesteld iets te doen aan het al zo lang durende personeelstekort.

Vereniging FME-CWM, afdeling Communicatie, Saskia de Jongh, 079 - 353 11 99, 06 - 52 36 23 45, sjo@fme.nl, of directie Beleid, Rien Smit, 079 - 353 13 21, msm@fme.nl