Time : 17:46:19
Date : 31 May 2006
Sender Name: G&G International

Belgisch bedrijf staat in voor studie, constructie en montage van verwerkingsfabriek binnen grootscheeps Fjardaal project in IJsland

Geldof Metaalconstructie nv, de Harelbeekse constructeur van o.a. silo's & transportinstallaties, opslagtanks & drukvaten en rookgaskanalen, werkt mee aan de bouw van de meest moderne aluminiumsmelter ter wereld!

Het West-Vlaamse bedrijf Geldof Metaalconstructie nv tekende voor de studie, constructie en montage van de verwerkingsfabriek van deze aluminiumsmelter. Het realiseren van een dergelijk project vereist kennis van diverse constructietechnieken en geavanceerde technologieën. Het geheel werd in 5 grote modules gebouwd en volledig afgemonteerd. Zaterdag 27 mei zijn de 5 modules vanuit de haven van Antwerpen naar IJsland vertrokken.
Morgen zullen de modules in IJsland aankomen, waar ze opnieuw gemonteerd worden. Rest enkel nog de stekker in te pluggen en dan is de verwerkingsfabriek ('Bath plant') operationeel. Een sterk staaltje van Belgische technologische innovatie en knowhow.

De Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa en de IJslandse regering sloten in juli 2002 een overeenkomst voor de bouw van een centrale en een smeltoven in Oost-IJsland. Het Fjardaal Hydropower project levert op permanente basis ongeveer 750 arbeidsplaatsen op. Het is de bedoeling dat de smeltoven in 2007 in gebruik wordt genomen en jaarlijks 322.000 ton aluminium zal produceren.

In het kader van het project van de nieuwe smelter, vertrouwde Alcoa een geheel van packages toe aan Solios (FR) en Bechtel (U.S.). Binnen dit contract stond Geldof Metaalconstructie nv in voor de aanlevering van een volledige verwerkingsfabriek. Deze installatie heeft als doel het restafval van het aluminium smeltbad te breken, te sorteren, tijdelijk te stockeren en te transporteren. De installatie moest voldoen aan één van de meest strenge milieuwetgevingen ter wereld.

Elke van de 5 modules werd zo ontwikkeld dat het gewicht onder de 350 ton bleef opdat ze door 1 kraan zou kunnen gehesen worden. Ze werden zo ontworpen en geconstrueerd dat ze voldoende stabiliteit bieden voor zeetransport (zelfs stormweer mag geen probleem vormen). Het totale project, van concept tot constructie en transport, werd binnen de tijdspanne van 1 jaar gerealiseerd.

Pdf-bijlage met foto's ook beschikbaar bij dit persbericht op www.pressreleases.be

Als u meer wil weten over de inhoud van dit bericht, kunt u contact opnemen met Eva Verhamme, Marketing Department Geldof Metaalconstructies nv:
Tel.: +32 56 73 21 15
e-mail: eva.verhamme@geldof.be
Voor meer informatie over Fjardaal project kan u terecht op de site www.fjardaalproject.is

Voor meer informatie over Geldof Metaalconstructie nv, zie bijgevoegd bedrijfsprofiel of op onze website www.geldof.be

Geldof Metaalconstructie nv

Geldof Metaalconstructie, opgericht in 1969, is gelokaliseerd in Harelbeke, bij Kortrijk, België, langs de rivier de Leie. Geldof Metaalconstructie biedt eigentijdse oplossingen aan voor de opslag en verhandeling van bulk goederen: silo's en opslagbunkers, transportsystemen (band- en kettingtransporteurs, elevatoren), lostrechters en stackers, los- en beladinginstallaties enz. Geldof Metaalconstructie is ook gespecialiseerd in rookgaswasinstallaties (van schoorstenen en kanalen tot een volledige installatie). In nauwe samenwerking met G&G International, is Geldof Metaalconstructie tevens gespecialiseerd in de bouw van tanks en drukvaten. De constructie van allerlei specifiek ontworpen zware metalen structuren vervolledigd ons gamma.
Geldof Metaalconstructie biedt zijn klanten een totaal dienstenpakket aan, gaande van ontwerp over constructie tot transport en installatie. Projectcoördinatie, Studie en Productie vormen een geheel. Zij bieden totaaloplossingen aan en verbinden zich tot resultaten. De 60.000 m² grote infrastructuur is volledig uitgebouwd voor het verwerken van verschillende types koolstofstaal, roestvrij staal en speciale legeringen. Geldof Metaalconstructie produceert volgens de hoogste kwaliteitsvereisten in overeenstemming met VCA** en ISO 9001-2000 en werkt in harmonie met de wijde sociale en natuurlijke omgeving.
Geldof Metaalconstructie is actief in de meest uiteenlopende industrieën, verspreid over de hele wereld, met een kernactiviteit in West-Europa.

Technische beschrijving

De installatie:
Deze installatie heeft als doel het restafval van het aluminium smeltbad te ontvangen, te transporteren (pneumatisch en mechanisch), tijdelijk te stockeren, te verwerken (o.a. breken, separeren, sorteren) en het verwerkte product te beladen in big bags of vrachtwagens.

Beschrijving van de modules:

1. Module 1

- afmetingen LxBxH: 24,5 x 13,5 x 18,5 m

- gewicht : 290 T

- bevat : buffersilo, trilvoeder, breker met hydraulische motor (niet voorgemonteerd), transportkanalen en uitvallen

2. Module 2

- afmetingen LxBxH : 24 x 13,5 x 18 m

- gewicht : 225 T

- bevat : ontijzering, zeefmachines, transportkanalen en uitvallen, transportschroeven

3. Module 3

- afmetingen LxBxH: 24 x 13,5 x 17 m

- gewicht : 240 T

- bevat : gravitaire scheider, procesfilter, ontstoffingsfilter, extractieschroeven, ventilatoren en schouwen

4. Module 4

- afmetingen LxBxH: 18 x 13 x 10 m

- gewicht : 95 T

- bevat : transportschroeven, keuzekleppen en uitvallen naar de silo's

5. Module 5

- afmetingen LxBxH : 21,5 x 13 x 18,5 m

- gewicht : 335 T

- bevat : 6 opslagsilo's van 100m³ met weging, extractieschroeven, transportschroeven, keuzekleppen

De diverse modules samen vormen een geheel van 45 x 13 m grondoppervlakte en hebben een totale hoogte van 50 m en een totaalgewicht van 1200 ton.

Algemene kenmerken:

- Uitgevoerd in S355J2G3

- Berekend om te hijsen met 1 kraan boven het zwaartepunt
- Voldoet aan IJslandse weersomstandigheden (storm, aardbeving en sneeuwlasten)

- Berekend om te weerstaan aan versnellingen van 5m/s² tijdens het zeetransport (stormen)

- Geschikt om te vertransporteren met SPMT wagens
- Volledig voorzien van persluchtnetwerk, ontstoffingssysteem, hijsbalken met hijstoestellen, elektrische leidingen en kasten

URL: http://www.geldof.be