Wageningen Universiteit

31 mei 2006 20:00
Onderdeel: Wageningen UR
Locatie: Studium Generale, Lawickse Allee 13, Wageningen Organisatie: Studium Generale

Wat zeggen filosofen over het menselijk geluk? En hoe komt de mens er af in vergelijking met het dier? Is het beter een ontevreden Socrates te zijn dan een tevreden varken?

Filosoof (en jurist) Klaas Rozemond ging op zoek naar antwoorden. Dat deed hij samen met schilderes Jet Nijkamp en dichter Co Woudsma. Een speurtocht die resulteerde in het boek âFilosofie voor de zwijnen, over het geluk van dier en mensâ, volgens Vrij Nederland âhet leukste filosofieboek van 2004â.
Filosoof, kunstenares en dichter komen samen naar LA13. Daar behandelen ze zeven filosofen of stromingen. Met als uitgangspunt het idee van John Stuart Mill dat een ontevreden mens beter af is dan een tevreden varken komen vervolgens aan bod: Plato, de sceptische filosofen (waaronder Pyrrho en Montainge), Erasmus, Descartes en Schopenhauer.

Tenslotte presenteren filosoof, kunstenares en dichter hun Porcratisch manifest, de samengebalde wijsheid van de in totaal 20 filosofen die zij in hun boek behandelen. Na de constatering dat âhet overgrote deel van de menselijke activiteiten bestaat uit overbodig gedraaf om nutteloze behoeften te bevredigenâ wijzen zij ons de filosofische weg naar het geluk.

Gratis toegang

Contact
Informatie
Adri.Bolt@wur.nl