Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag heeft vandaag de landelijke Gerbera Award gewonnen voor het beste niet-roken beleid. Wethouder Bert van Alphen van Volksgezondheid ontving de prijs uit handen van het comité Wereld Niet Roken Dag. Den Haag heeft de prijs gekregen omdat de afgelopen jaren sterk is ingezet op een campagne om roken te ontmoedigen.

Den Haag heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan rookpreventie en stoppen met roken. De campagne 'Roken, dat doe je niet in Den Haag' wijst Haagse inwoners op mogelijkheden om te stoppen en bevordert een positief niet-roken imago. Voor de campagne zijn kaarten, posters, niet-roken bandjes en grote doeken ontwikkeld en breed verspreid over de stad. De campagne was verder duidelijk aanwezig op verschillende festivals de afgelopen jaren. De gemeente Den Haag geeft volgens het comité ook zelf het goede voorbeeld met het eigen interne rookbeleid.

Wethouder van Alphen: "Ik ben erg trots op deze belangrijke prijs. Wij werken als gemeente hard aan een gezonde stad en dit is een grote waardering voor onze inspanningen om roken tegen te gaan. Stoppen met roken is niet eenvoudig. Wij willen mensen hierbij positief stimuleren en actief ondersteunen. En natuurlijk proberen we vooral te voorkomen dat iemand begint met roken!".

Het comité Wereld Niet Roken Dag bestaat uit STIVORO, Partnership Stop met Roken, Ministerie van VWS, Astma Fonds, KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting. Ieder jaar wordt op 31 mei, Wereld Niet Roken Dag, de Gerbera-prijs uitgereikt. Dit jaar zijn er voor het eerst twee winnaars, Den Haag en Zoetermeer.