Gemeente Winschoten


Nota drugsbeleid "Wiet in de Rozenstad"

02 mei 2006

Nota drugsbeleid "Wiet in de Rozenstad"

In de nieuwe drugsnota, getiteld "Wiet in de Rozenstad", heeft de burgemeester beleidsregels opgenomen ten aanzien van het te voeren drugsbeleid in de gemeente Winschoten in het algemeen en ten aanzien van de twee coffeeshops in het bijzonder.
Deze nota is een aangescherpte versie van de in 2002 vastgestelde nota coffeeshopbeleid.

De ervaringen in de achterliggende vier jaar hebben geleerd dat niet op alle onderdelen op de gewenste adequate wijze kon worden voorzien. Het ging hier bijvoorbeeld om gewenste maatregelen bij herhaalde overtredingen. Daarnaast hebben nieuwe ontwikkelingen, waaronder de Cannabisbrief van het Kabinet aan de Tweede Kamer, aanleiding gegeven tot aanpassing van het in 2002 vastgestelde beleid.

Het driehoeksoverleg, dit is het overleg tussen de burgemeesters van de basiseenheid Winschoten, de politie en het Openbaar Ministerie, is onlangs het handhavingsarrangement vastgesteld dat in voorkomende gevallen zal worden toegepast. Dit arrangement is integraal opgenomen in de nieuwe drugsnota. De aanscherping is voornamelijk gelegen in het eerder sluiten van de gedoogde coffeeshops, wanneer sprake is van overtredingen van de voorschriften die in de gedoogverklaring zijn opgenomen. Tegen het toelaten en / of verkopen aan jongeren beneden de 18 jaar zal eveneens strenger worden opgetreden.

Het huidige aantal van maximaal twee coffeeshops blijft gehandhaafd. Vermindering van het aantal leidt, zo leert de ervaring, tot een toename van de illegale handel. Voor uitbreiding van het huidige aantal bestaat evenmin aanleiding. Met een aangescherpte handhaving en hechte samenwerking tussen de betrokken partijen wordt beoogd de illegale handel en de daarmee gepaard gaande overlast zo goed mogelijk tegen te gaan.

De nota voorziet ook in de mogelijkheid om dwangsommen op te leggen in het geval wanneer vanuit woningen drugs worden verkocht. Dit is in strijd met de voorschriften van het bestemmingsplan. Deze maatregel, wat overigens een bevoegdheid van het college is, is reeds met succes toegepast. Mede hierom is dit instrument expliciet opgenomen in de huidige nota. Om de overlast als gevolg de drugshandel op straat zo veel als mogelijk tegen te gaan, is in de nota tevens voorzien in het opleggen van verblijfsontzeggingen. Hiermee kan een persoon die overlast veroorzaakt voor een bepaalde periode uit een bepaald gebied worden geweerd. Om het gebruik hiervan door of namens de burgemeester mogelijk te maken, zal de gemeenteraad worden voorgesteld dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen.

Binnenkort worden de exploitanten van de gedoogde coffeeshops uitgenodigd voor een gesprek waar de inhoud van de nieuwe nota zal worden besproken. De nota zal voorts op 31 mei aanstaande ter kennisneming en bespreking worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Download hier de Nota drugsbeleid "Wiet in de Rozenstad"

Johan Modastraat 6
Postbus 175
9670 AD Winschoten
(0597) 48 11 11
(0597) 42 00 93