Provincie Zuid-Holland

As Leiden Katwijk: Kleuren van Katwijk en Noordwijk als input voor gebiedsatelier West

uitnodiging gebiedsatelier Zuid 31 mei

De variatie in het landschap in het gebied rond Katwijk en Noordwijk moet vooral behouden blijven. De eigenheid van de beide plaatsen en het open landschap moeten worden gekoesterd. Het contrast tussen duinen en bollenstreek is een belangrijke kwaliteit van het gebied, de opdracht aan ontwerpers is om dichtslibben van de open ruimte te voorkomen en tegelijkertijd de bereikbaarheid in het gebied goed te regelen. "Het is jammer dat de historische tram er niet meer is". Dat waren de boodschappen die de ontwerpers van het Gebiedsatelier West meekregen van deskundigen en bewoners tijdens het eerste gebiedsatelier. Over twee weken is de volgende bijeenkomst, voor Leiden, Katwijk, Wassenaar en Voorschoten.

Het gebiedsatelier West is één van de vier gebiedsateliers die het Ontwerpatelier As Leiden Katwijk organiseert. Doel van het Ontwerpatelier is om samen met betrokken en belangstellenden vanuit verschillende perspectieven naar een gebied te kijken. In de vorm van een "creatieve denktank", wordt de samenhang tussen de opgaven en de ontwikkeling van het gebied onder de loep genomen. Waar mogelijk wordt gewerkt aan verschillende oplossingen voor thema's als bereikbaarheid, bedrijvigheid, wonen en ontwikkeling van het landschap.

Het gebiedsatelier zetelde deze week in Tripodia in Katwijk. Deskundigen vanuit de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Leiden, vanuit de projecten RijnGouwelijn, Rijnlandroute en locatie Valkenburg vanuit de provincie en de regio zaten met elkaar om de tafel. Ook maatschappelijke organisaties namen deel. Bewoners fietsten van Katwijk naar Noordwijk en kregen uitleg over Space Expo en het indrukwekkende Estec-terrein en de locatie Willem van den Bergh van de instelling 's Heeren Loo, waar de komende jaren ook woningen voor burgers worden gebouwd. Na afloop konden werd in een rondetafelgesprek samen nagedacht over de toekomst van het gebied.

Uitnodiging fietstocht Atelier ZuidOp 31 mei vindt gebiedsatelier Zuid plaats. Deels dezelfde, deels andere deskundigen buigen zich als over de opgaven in het overgangsgebied tussen Leiden, Katwijk, Wassenaar en Voorschoten. Het Ontwerpatelier nodigt bewoners, bewonersorganisaties en maatschappelijke organisaties van harte uit om deel te nemen aan een fietstocht en een aansluitend gesprek over het gebied. De fietstocht vindt plaats op woensdag 31 mei van 14:30-17:30 en start en eindigt bij het oude gemeentehuis van Valkenburg, 't Boonrak 21 Valkenburg. Deelnemers nemen hun eigen fietsen mee. Verzamelen om 14:15 bij het gemeentehuis. Tussen 16:00 en 17:30 vindt de aansluitende rondetafelbijeenkomst plaats. Daar kunnen deelnemers zich samen met de mensen van het Ontwerpatelier As Leiden Katwijk buigen over vragen over de toekomst van het gebied, in relatie met aangrenzende gebieden binnen de As Leiden Katwijk.U kunt zich per e-mail opgeven voor de fietstocht en/ of de rondetafelbijeenkomst: info@asleidenkatwijk.nl

De voortgang en de activiteiten van het atelier zijn te volgen op de website www.asleidenkatwijk.nl. Het Programmabureau As Leiden Katwijk is een samenwerkingsverband van HollandRijnland en de Provincie Zuid-Holland.Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22