Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor officiële start landelijke dierentuinmanifestatie

Apeldoorn, 24 mei 2006

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de feestelijke start van de landelijke manifestatie junimaand is dierentuinmaand, op woensdag 31 mei. Gastheer voor dit evenement is Apenheul te Apeldoorn. Aanvang: 13.15 uur.
De locatie van de festiviteiten is het gemakkelijkst te bereiken via de dienstingang van Apenheul.

Aanmelding van uw komst graag bij Jenny van Leeuwen, NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen), tel: 020 - 5200750, of per mail aan: jenny.van.leeuwen@nvdzoos.nl

Draaiboek voor pers en plattegrond dienstingang is bijgesloten.

Persbericht - onder embargo tot woensdag 31 mei -

Startsein massale verjonging in Nederlandse dierentuintop

Op woensdag 31 mei geven vijftien basisschoolleerlingen in samenwerking met mensapen van Apenheul het startsein voor de landelijke wedstrijd "Word jij de nieuwe dierentuin Dierekteur?". Kinderen die deelnemen, maken kans om dierekteur voor één jaar te worden bij één van de vijftien dierentuinen* aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Zij winnen dan tevens een verjaardagsfeestje in 'hun' tuin en komen later in het jaar nog een keer samen om te brainstormen over nieuwe plannen. Met deze ludieke verjongingsactie van de Nederlandse dierentuintop wordt de dierentuinmaand ingeluid, waarvan deze spannende wedstrijd een onderdeel vormt. Deelnemen aan de wedstrijd kan via www.dierentuinmaand.nl!

In juni vieren de dierentuinen dat de NVD al 40 jaar bestaat en zich inzet op het gebied van dierenwelzijn, educatie en natuurbehoud. Daar zijn we trots op; daarom zijn er in juni extra activiteiten én krijgen de bezoekers een presentje. Bovendien is juni sowieso een leuke maand om de Nederlandse dierentuinen te bezoeken! Welke dierentuinen aangesloten zijn bij de NVD en meer informatie over de speciale activiteiten is te vinden op www.dierentuinmaand.nl. Kom in juni langs, er is altijd een dierentuin bij u in de buurt!

Kijkje achter de schermen
De leerlingen, die ieder één van de NVD-dierentuinen vertegenwoordigen, zullen samen met een dierverzorger speelvoedsel maken voor de bonobo's, een Afrikaanse mensapensoort. Daarna mogen ze het voedsel verstoppen in het bonoboverblijf. Als de apen nieuwsgierig het voedsel weten te vinden, observeren de leerlingen - gewapend met pen en stopwatch - de gedragingen van deze dieren en rapporteren wat zij opmerken. Deze activiteiten vormen voorbeelden van gedragsverrijking voor dieren en wetenschappelijk onderzoek; onderwerpen waar hedendaagse dierentuinen mee te maken hebben. Deze thema's komen ook terug in de speciale activiteiten in het kader van de Junimaand Dierentuinmaand. Mensen weten veelal niet waar de moderne dierentuinen zich allemaal mee bezighouden. In de maand juni lichten de NVD-dierentuinen een tipje van de sluier van al de gezamenlijke inspanningen met het 'kijkje achter de schermen'. Via de speciale activiteiten in de weekenden in juni komt de bezoeker bijvoorbeeld in aanraking met het werk van de dierenarts, hoe een fokprogramma werkt, hoe een dier getransporteerd wordt of hoe het dieet van een dier wordt samengesteld. Op www.dierentuinmaand.nl is te lezen welke activiteiten in de weekenden gehouden worden en leest u ook interessante achtergrond informatie over het werk achter de schermen.

Historie dierentuinvereniging
In 1966 is de samenwerking tussen enkele toen bestaande dierentuinen tot stand gekomen om belangrijke kennis en ervaringen te delen. Later ontstonden daaruit de fokprogramma's (EEP's) voor bedreigde diersoorten. Ook op het gebied van veterinaire zorg, educatie en natuurbehoud werd de samenwerking uitgebreid. Sinds 1966 is het aantal leden uitgegroeid tot 15, met de drie laatste nieuwkomers in 2005. Deze Nederlandse samenwerking heeft ook aan de wieg gestaan van de Europese Dierentuinvereniging (EAZA) met inmiddels meer dan 300 deelnemende dierentuinen in 34 landen. Het is dan ook niet toevallig dat het Europese kantoor van de vereniging nog altijd in Amsterdam is gevestigd. Een samenwerking die de dieren ten goede gekomen is. Iets waar we heel trots op zijn. Zo'n intensieve samenwerking tussen deze dierentuinen is best bijzonder te noemen. Niet iedere branchegenoot vertelt zomaar zijn geheimen aan de concurrent. Eén van de redenen waarom de samenwerking zo goed loopt, is vanwege het unieke karakter en de eigen uitstraling van iedere Nederlandse dierentuin.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zet zich al 40 jaar in voor samenwerking op het gebied van dierenwelzijn, educatie, natuurbehoud en nog veel meer. De NVD-dierentuinen zijn: Apenheul in Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden, Artis in Amsterdam, Burgers' Zoo in Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel in Epe, Dierenrijk Europa in Mierlo, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Dolfinarium in Harderwijk, GaiaPark in Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn en Zoo Parc Overloon.


* Alleen het Dolfinarium is niet op zoek naar een kinderdierekteur.