Politie Gelderland-Midden

Regionaal
Slavernij en mensenhandel gebeuren om de hoek

Publicatiedatum: 31-5-2006 8:12:02

Politie en Meld Misdaad Anoniem starten campagne rond misstanden prostitutie

De politie Gelderland-Midden gaat samen met de Stichting Meld Misdaad Anoniem een campagne starten richting klanten van prostituees om het fenomeen mensenhandel aan te pakken. Aan de hand van binnengekomen informatie kan de politie ingrijpen en voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Onder de slachtoffers bevinden zich vrouwen, meisjes, mannen en jongens uit binnen- en buitenland; daaronder bevinden zich ook minderjarigen. Gedwongen prostitutie is een vorm van mensenhandel en dat is een zeer ernstig misdrijf. De strafdreiging bedraagt 6 tot 15 jaar gevangenisstraf.

Acties politie
De politie Gelderland-Midden richt zich al langer op de aanpak van mensenhandel maar wil deze intensiveren. Zo verricht het mensenhandelteam enkele keren per jaar controles in seksinrichtingen. Ook wordt er voorlichting gegeven op scholen en andere instellingen over loverboypraktijken. In 2005 heeft de politie bovendien meerdere onderzoeken verricht naar mensenhandel. De slachtoffers waren afkomstig uit Sierra Leone, Nigeria, Guinee-Bissau, Polen (2) en Nederland (7); van de Nederlandse meisjes waren er drie minderjarig (allen slachtoffer van loverboys). In 2006 is de politie gestuit op vijf Nederlandse vrouwen (waarvan er een minderjarig was en twee slachtoffer van loverboypraktijken). Het vermoeden bestaat er dat er meer slachtoffers zijn, maar informatie ontbreekt om in actie te komen. De campagne Schijn bedriegt moet meer zicht geven.

Signalen doorgeven
De campagne loopt landelijk al wat langer en staat bekend onder de titel Schijn bedriegt. Deze richt zich op bezoekers van prostituees die mogelijk signalen opvangen van deze vorm van slavernij en dwangarbeid. Een slachtoffer maakt een angstige indruk, draagt sporen van geweld (bijvoorbeeld blauwe plekken) en heeft overduidelijk geen plezier in haar werk. Klanten (maar ook buurtbewoners of hulpverleners) kunnen deze signalen opvangen. De politie en de Stichting Meld Misdaad Anoniem spreken geen waarde-oordeel uit over het bezoeken van prostituees maar kunnen zich voorstellen dat klanten anoniem willen blijven, als ze iets willen doen aan deze schrijnende toestand. Door te bellen met de Stichting Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kan de politie meer te weten komen en ingrijpen. De campagne vindt plaats door middel van posters, brochures (in diverse talen) en een animatiefilm. Deze zijn te vinden op de internetsites www.meldmisdaadanoniem.nl en
www.mensenhandel.nl/campagne. Op woensdag besteedt TV Gelderland aandacht aan deze campagne in het programma Actueel.

Politie Gelderland-Midden - Divisie Justitiële Zaken Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon: 026-3524721

---