Voedsel en Waren Autoriteit

Steeds minder jongeren onder de 16 jaar kopen tabak

31 mei 2006 - nieuwsbericht

Steeds minder jongeren onder de 16 jaar kopen tabak. Dat blijkt uit onderzoek door Intraval, dat in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is uitgevoerd. Het percentage jongeren dat aangeeft wel eens tabaksproducten te kopen is gedaald van 26% in 1999 tot 6% in 2005. Echter, als jongeren onder de 16 jaar proberen om sigaretten of shag te kopen, dan lukt hen dat nog steeds in 9 van de 10 gevallen.

Tijdens het onderzoek, dat iedere twee jaar wordt herhaald, zijn zowel jongeren als ondernemers ondervraagd over hun ervaringen met respectievelijk het kopen en verkopen van tabaksproducten. Deze ervaringen blijken nogal uiteen te liggen. Jongeren geven aan dat de ondernemer in 20 tot 34% van de gevallen een opmerking maakt over bijvoorbeeld de leeftijd van de koper, maar dat het merendeel van de jongeren ondanks zo'n opmerking toch de tabaksproducten kunnen kopen. Uiteindelijk blijkt dat iets meer dan 90% van de jongeren erin slaagt tabaksproducten te kopen als ze dat proberen. Het maakt daarbij geen verschil in welk type winkel de jongeren dit proberen. Daarentegen zeggen 9 van de 10 ondernemers dat zij zich altijd aan de leeftijdsgrens houden, waarbij ondernemers aangeven in toenemende mate te vragen naar het identiteitsbewijs van de jongeren. Ook geeft bijna 80% van de ondernemers aan het belangrijk te vinden te controleren op de leeftijdsgrens. Het lijkt erop dat de intentie van de tabaksverstrekkers wel aanwezig is, maar dat de uitvoering, het weigeren als jongeren nog geen 16 jaar zijn, nog de nodige aandacht behoeft.

Het verkoopverbod voor tabaksproducten aan jongeren onder de 16 jaar is één van de maatregelen om het aantal rokers terug te dringen. In de Tabakswet is daarom opgenomen dat ondernemers verplicht zijn de leeftijd van de kopers van tabak te controleren. Als een klant zonder twijfel ouder is dan 16, dan hoeft dat niet. De VWA houdt toezicht op de naleving van de Tabakswet en kan bij een overtreding een boeterapport opmaken. De boetes kunnen oplopen tot ¤ 4.500.

Meer informatie:

* Factsheet Monitor tabaksverstrekking jongeren 2005
* Dossier tabak