Brand Hengelo niet bij Blokker ontstaan

Huijskens & istha

Laren, 31 mei 2006

OORZAAK BRANDEN BEKEND - BRAND HENGELO NIET BIJ BLOKKER ONTSTAAN

In recente publicaties in de media wordt gespeculeerd over de oorzaken van branden die de afgelopen jaren in Blokker filialen in België en Nederland hebben plaatsgevonden.

De oorzaken van deze branden zijn echter duidelijk aanwijsbaar. In België hebben zich vanaf 1996 drie gevallen voorgedaan waarbij sprake was van brandstichting door pyromanen, waarvan - naast vele anderen - ook Blokker het slachtoffer was. Inmiddels zijn deze personen aangehouden en veroordeeld. De brand in Lokeren (2 weken geleden) lijkt eveneens het gevolg te zijn van brandstichting. In de overige gevallen in België zijn deze branden door kortsluiting ontstaan.
Van de recente branden in Nederland is de brand in Groningen (2002) ook door kortsluiting veroorzaakt, terwijl de brand in Krommenie (2006) vermoedelijk ontstaan is door brandstichting na een inbraak.
Uit technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand in Hengelo dit afgelopen weekend, is gebleken dat deze brand - in tegenstelling tot eerdere berichten - niet in de Blokker winkel is begonnen maar in bergingen die toebehoren aan de bovengelegen woningen.

De suggesties die in de Belgische en later ook in de Nederlandse pers zijn verschenen als zouden de branden bij Blokker een andere aanleiding hebben, zijn dan ook niet juist.
-----------------------