Politie Friesland

Politieberichten van 31 mei 2006

Fryslân, 31-05-2006 o Politieberichten van dinsdag 30 mei 07.00 uur t/m woensdag 31 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: politie zoekt gedupeerden van oplichtersduo
De politie heeft twee mannen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting. Een 33-jarige verdachte werd zondagavond aangehouden; een 30-jarige op dinsdagochtend. De politie hoopt met de aanhouding van dit tweetal een reeks oplichtingen vanaf januari tot nu te kunnen oplossen.
De verdachten schreven zich begin dit jaar in bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken als eenmansbedrijf, respectievelijk een caravanonderhoudsbedrijf en een klussenbedrijf. Vanaf dat moment werden bij een groot aantal Leeuwarder bedrijven allerhande goederen op rekening besteld en afgehaald. Uiteraard werd er niet betaald. De politie heeft inmiddels acht aangiftes binnen met een totaalbedrag van circa 60.000,-. Van de buit is nog niets teruggevonden. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. De verdachten zitten nog vast. Ze zijn in verzekering gesteld. Meerdere aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten.
De politie houdt er sterk rekening mee dat meer bedrijven in Leeuwarden en omgeving zijn opgelicht door het tweetal. Ze verzoekt gedupeerden om zich alsnog te melden en aangifte te doen. Dat kan aan elk politiebureau maar ook telefonisch via 0900 - 8844.

Luxwoude: vrachtwagen met stro in brand
De politie heeft dinsdag geassisteerd bij het blussen van een brand in een vrachtwagen die was beladen met stro. De brandende vrachtwagen, bestuurd door een 20-jarige inwoner uit Oostwold (Scheemda), stond op de A7 nabij Luxwoude. De A7, Drachten richting Heerenveen, werd hierop afgesloten en het verkeer werd omgeleid. Dit zorgde voor groot oponthoud en files op de A7. De brand is vermoedelijk ontstaan door broei in het stro. De brandweer heeft met behulp van een kraanwagen het stro van de vrachtwagen gehaald. Vervolgens werd het stro geblust en in containers afgevoerd. Rond 15.00 uur werd de A7 vrij gegeven en kon het verkeer zijn weg weer vervolgen.

Makkum: inbraak in garage
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een garage bij een woning aan De Voorn. Tussen maandagmiddag en dinsdagochtend is men vermoedelijk via een niet afgesloten deur binnen gekomen. Er werden onder andere een damesfiets, klopboor, accuboor en een zaagmachine weggenomen. De 28-jarige bewoonster deed aangifte.

Lemmer: diefstal vanaf bouwterrein
De politie kreeg dinsdagochtend een melding dat er vanaf een bouwterrein aan de Plattedijk diverse goederen waren gestolen. In de nacht van maandag op dinsdag heeft men een hek uit de omheining verwijderd om zo op het bouwterrein te komen. Vanaf het terrein werden een steenkruiwagen, een zogenaamde stroompaddenstoel en een groot aantal kranen voor op de CV-verwarming weggenomen. Een 56-jarige inwoner uit Staphorst deed aangifte.

Franeker: inbraak in winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een winkel aan de James Wattstraat. Men kwam woensdagochtend omstreeks 02.30 uur binnen door een ruit te forceren. Er werden een aantal plasma tv-schermen weggenomen. Een 48-jarige inwoner uit Franeker deed aangifte.

Opeinde: inbraak in woning
In de nacht van dinsdag op woensdag werd er ingebroken in een woning aan de Tuskenwegen. Men kwam binnen door een ruit te forceren. Er werd een geldbedrag weggenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt man aan op verdenking van diefstal met geweld
De politie heeft dinsdagavond omstreeks 23.30 uur in een
horecagelegenheid op de Weaze een 34-jarige inwoner uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Een getuige had gezien dat de man een 56-jarige medewerkster uit Den Haag met een scherp voorwerp had bedreigd en haar om geld had gevraagd. Hierop werd de politie gebeld, die de man in het pand aanhield en overbracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten voor nader onderzoek.

Buitenpost: man veroorzaakt aanrijding door rijden onder invloed De politie heeft dinsdagmiddag op de West een 61-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. De automobilist had een aanrijding op de Schoolstraat gehad met een auto, bestuurd door een 34-jarige inwoonster uit Kollumerzwaag. De man wilde echter niet op de politie wachten en reed weg. Na een korte zoekslag werd hij in zijn woning aan de West aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de man werd een bloedproef afgenomen omdat de blaastest een aantal keren mislukte. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.