Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden helpt jongeren aan leerbaan

Bron: gemeente Leeuwarden (31-05-2006) De gemeente Leeuwarden wil het komende jaar 100 jongeren tussen de 16 en 23 jaar zonder werk en zonder (v)mbo-diploma aan een leerbaan helpen. Die ambitie maakte zij dinsdag in Rotterdam bekend tijdens de landelijke werkconferentie over 2e Kans Beroepsonderwijs. Het gaat om jongeren die ingeschreven staan bij CWI, de school de rug hebben toegekeerd, een uitkering hebben of bij geen enkele instantie bekend zijn. Werkgevers in Leeuwarden die deze jongeren een leerbaan aanbieden kunnen een no-riskpolis krijgen die de loonkosten bij ziekte van de jongeren volledig dekt. Bovendien gaat de Wet Vermindering Afdracht voor werkgevers met meer dan 30 procent omhoog, van maximaal 4000 euro naar maximaal 5500 euro per jongere per jaar.

Eind 2005 stonden in Leeuwarden 526 werkloze jongeren bij CWI ingeschreven. De gemeente telt nog eens 305 uitkeringsgerechtigden tussen de 16 en 23 jaar (kernkaart WWB). Volgens de gemeente staan 356 jongeren geregistreerd als voortijdig schoolverlater. Veel jongeren die bij CWI staan ingeschreven voldoen niet aan de eisen die werkgevers aan hen stellen. Zij vormen een harde kern die volgens de Taskforce Jeugdwerkloosheid tussen de 30000 en 40000 jongeren telt. Via het 2e Kans Beroepsonderwijs willen werkgevers, VNO-NCW en MKB Nederland, de FNV, gemeenten, onderwijsinstellingen (ROC's), CWI en kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven deze jongeren de mogelijkheid geven alsnog een diploma op mbo-niveau (startkwalificatie) te halen. Daarmee maken zij een betere kans op een goede start op de arbeidsmarkt. Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid: "We moeten oppassen dat de jeugdwerkloosheid aan de onderkant van de samenleving niet weer aangroeit."

No-riskpolis en fiscaal voordeel
Om werkgevers te stimuleren jongeren een leerbaan op mbo-1 of mbo-2 niveau aan te bieden, stelt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan Leeuwarden geld beschikbaar voor een no-riskpolis. Daarmee kunnen werkgevers de loonkosten claimen bij de gemeente als de jongere ziek wordt. De no-riskpolis wordt als proef aangeboden in de 34 grootste gemeenten van Nederland. Voor deze loonkostencompensatie heeft het ministerie 10 miljoen euro gereserveerd. De proef duurt van
1 juni 2006 tot 1 oktober 2007. De regeling loopt door tot oktober 2009. De uitvoering van de no-riskpolis ligt bij de gemeente. Het ministerie van Financiën verhoogt de fiscale tegemoetkoming voor werkgevers in het kader van de Wet Vermindering Afdracht (WVA) van maximaal 4000 euro naar maximaal 5500 euro per jongere per jaar. Om leerbanen te werven bij werkgevers en om jongeren te wijzen op de mogelijkheid een mbo-diploma te halen, houdt de Taskforce Jeugdwerkloosheid vanaf juni een landelijke mediacampagne met onder meer radiospotjes en advertenties. In het najaar wil de Taskforce Jeugdwerkloosheid met Leeuwarden een actiedag organiseren om jongeren en werkgevers aan elkaar te koppelen.

Als dat nodig is, kan de gemeente voor extra begeleiding van jongeren zorgen voordat ze aan een opleiding beginnen ('klaarstomen'). De Regionale Opleidingencentra (ROC's), die de mbo-opleidingen verzorgen, krijgen 60 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap voor extra begeleiding van jongeren op mbo-1 en mbo-2 niveau. Nog eens 35 miljoen kunnen ROC's steken in werving van extra stageplaatsen en inrichten van simulatiewerkplekken. Volgens de Taskforce Jeugdwerkloosheid was de bereidheid van werkgevers- en vakorganisaties, gemeenten, CWI, scholen en kenniscentra om jongeren aan een leerbaan te helpen nog nooit zo groot. Ook de financiële randvoorwaarden waren nog nooit zo gunstig. "De uitdaging is nu de jongeren zo ver te krijgen dat zij hun gemiste kans een positieve draai geven", zegt voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.