Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 31 mei 2006

Winkeliers willen toezichthouder
voor 'verplichte' heffingen

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) luidde in 2005 en 2006 meermalen de noodklok over het grote aantal wettelijk verplichte heffingen voor winkeliers. Irritaties bij winkeliers lopen hoog op, ze worden immers overspoeld met vaak onverklaarbare hoge nationale en gemeentelijke heffingen.

Het lijkt alsof de detailhandel een melkkoe is voor Kamers van Koophandel, Productschappen, Bedrijfschappen, Waterschappen, Sociale Fondsen, BUMA, STEMRA, Sena, Videma en Reprorecht. Maar er is ook sprake van een enorm aantal ecoheffingen op huishoudelijke apparaten, verpakkingen en spaarlampen. Daarnaast constateert de RND een willekeur aan lokale gemeentelijke heffingen.

Tot op heden merkt de detailhandel nog maar weinig van de plannen van de regering voor administratieve lastenverlichting. Het politieke klimaat is echter rijp om een aantal ouderwetse zaken, die de Nederlandse economie op achterstand zet, te moderniseren. De torenhoge verplichte heffingen van de verschillende instituten zijn niet meer van deze tijd, ze zijn het toppunt van bureaucratie en het rond pompen van geld.

Voor monopolies en sterke marktposities geldt in het bedrijfsleven de Mededingingswet, maar helaas ontlopen overheidsinstituten de tucht van deze wet en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De regering moet daarom paal en perk stellen door onafhankelijk toezicht en controle op allerlei instituten in te stellen en een einde te maken aan willekeur en onverklaarbaar grote verschillen tussen gemeentelijke heffingen. Ook dient er een bureaucratienorm te komen voor publieke en semipublieke instellingen, zodat er nooit meer dan 15% van de heffingen wordt uitgeven aan interne bestuurstaken. Van de begroting dient minstens 85% aan de uitvoering van de kerntaak te worden besteed.

Door onafhankelijk toezicht, controle op overheidsinstellingen en het instellen van een bureaucratienorm komt er een einde aan forse kostenstijgingen voor winkeliers. Kostenstijgingen die veelal aan consumenten worden doorberekend. Het is aan de regering om een einde aan deze bureaucratie te maken.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 11 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht