Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Persbericht

|Datum|:|31 mei 2006                                                      |
|Titel|:|Digitale ruiter- en menroute                                     |
Digitale ruiter- en menroutes

GASSELTE (KNHS) - In de fraai op de Drentse Hondsrug gelegen manege 'Gasselte' werden dinsdag de eerste digitale ruiter- en menroutes van Nederland gepresenteerd. De start van een ambitieus project, dat uiteindelijk over geheel Nederland moet worden uitgerold.

Uit onderzoek is gebleken dat het overgrote deel van de 460.000 paardensport beoefenaren, zo'n 360.000 stuks, regelmatig buitenritten rijdt. Daarnaast is duidelijk geworden dat dit voor het overgrote deel gebeurt in de eigen woon- en leefomgeving. Een belangrijke reden hiervoor is dat ruiters en koetsiers niet weten waar 'in den vreemde' de attractieve routes te vinden zijn. Ook weet men vaak niet waar men de paarden veilig kan zadelen of inspannen. Dit zou kunnen bij maneges of op ruime parkeerplaatsen. Op de digitale kaarten zijn het juist deze punten waar men van start kan gaan op een route. Naast deze punten van vertrek vindt men op de digitale routekaarten rustpunten, adressen van hoefsmeden en dierenartsen, hotel accommodaties en bezienswaardigheden langs de route.

De toegang tot de digitale ruiter- en menroutes is uiterst eenvoudig. Op de site www.knhs.nl vindt men op de startpagina onder de knop 'recreatie en vrije' tijd een menu en daartussen staat de button 'routes'. Door daarop te klikken komt men in het 'route hoofdmenu' en kan men binnenkort vanachter de computer thuis besluiten waar men het komende weekeinde te paard wil gaan rijden. Op dit moment zijn er 16 routes in Drenthe beschikbaar en dient men deze nog de route uit te printen. Binnen zeer afzienbare tijd kan men echter de routes downloaden en via een GPS computer te paard meenemen!

Hans Hartog, directeur Recreatieschap Drenthe, ziet in de digitalisering van de ruiterroutes een belangrijke mogelijkheid om meer paardensport beoefenaren naar Drenthe te lokken. "Wij zijn een heel mooie provincie, met heel veel ruiter- en menroutes, die goed worden onderhouden. Ruimte en natuur in grote verscheidenheid zijn kenmerken van ons landschap. Drenthe heeft de minste inwoners per hectare van Nederland, en een logisch gevolg daarvan is dat wij in Drenthe het meeste buitengebied hebben", aldus Hartog.

Lonneke Braun, van de Afdeling Recreatie van de KNHS, vertelde in haar inleiding dat de medewerkers van KNHS steeds vaker met vragen worden bestookt die te maken hebben met de recreatieve beoefening van de paardensport. "Weten jullie een leuke plek waar ik kan paardrijden, hebben jullie een advies waar we een leuke route kunnen rijden? Net als in de maatschappij zie je ook bij de ruiters en menners een individualisering, want trok men er nog niet zo lang geleden altijd in een groep op uit, nu gaat men steeds vaker alleen of met z'n tweeën", aldus Lonneke Braun, die nog lang niet klaar is met haar werkzaamheden, want er zijn nog twee doelen die gehaald moeten worden. Ten eerste moeten alle ruiter- en menroutes beschikbaar komen (de routes in de provincie Friesland volgen zeer binnenkort), ten tweede het uitwerken van de mogelijkheid om de coördinaten te downloaden, om vervolgens met een GPS systeem de ruiter- en menroutes op te kunnen gaan.

Uit een onderzoek blijkt dat in de periode 2001 tot 2006 het aantal beoefenaren van de paardensport met 16% is gestegen. Ook blijkt uit dit onderzoek dat 42% van de beoefenaren van de paardensport de leeftijd van 20 jaar nog niet heeft bereikt en dat 80% van de ruiters en menners vrouw is. Twintig procent bezit een eigen paard en men woont redelijk in evenredigheid naar inwonertal verspreid over alle provincies van Nederland. Buiten zijn in de natuur is een belangrijk motief voor het beoefenen van de paardensport, maar nog belangrijker is het plezier dat men beleeft aan de omgang met dieren. De manege is nog steeds veruit de belangrijkste plaats om de sport te beoefenen. In dezelfde periode zijn de bestedingen van de paardensportbeoefenaren gemiddeld met 15% gestegen en zijn paardensportbladen en het internet als bron van informatie belangrijker geworden.

De gedigitaliseerde ruiter- en menroutes zijn ontwikkeld op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en het Recreatieschap Drenthe. Het digitaliseren van de ruiter- en menroutes valt onder het project 'Outdoor Offensief Drenthe+'. Het werd mede gefinancierd door de Europese Unie, EFRO, Leader+, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de Provincie Drenthe, de Provincie Friesland en het Recreatieschap Drenthe.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen