Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
51 Vragen van mevrouw N.D. van den Broek
(vragen binnengekomen op 31 mei 2006)

In de Volkskrant van gisteren, 30 mei, stond een bericht dat de G4 een brief heeft gestuurd aan minister Dekker van VROM. In deze brief vragen de gemeenten van de G4 de minister om het kraken niet strafbaar te stellen. De minister is in de Tweede Kamer per motie opgeroepen om met voorstellen te komen om het kraken zoveel mogelijk tegen te gaan.
De onderbouwing van het standpunt van de G4 is dat het instant houden van kraken een stok achter de deur kan zijn om eigenaren/verhuurders ertoe te bewegen initiatief te nemen tot tijdelijke verhuur. De G4 stelt voor om de Leegstandswet een groter werkingsgebied te geven zodat het kraken van een pand dat een jaar leeg heeft gestaan een prikkel is voor eigenaren/verhuurders om het pand tijdelijk te gaan verhuren.

In Utrecht zijn er juist het laatste jaar enkele acties geweest in gevallen waar krakers niet weg wilden als de eigenaren/verhuurders hebben aangegeven het pand te willen gebruiken/verhuren. Te denken valt hierbij aan de optredens tegen kraakpanden op de Vismarkt en aan het Vredenburg. De VVD heeft dit beleid altijd gesteund, omdat het kraken van een pand een inbreuk is op het eigendoms- en beschikkingsrecht. De VVD is dan ook verbaasd dat het College nu blijkbaar een andere lijn inzet.

Dit leidt voor de VVD tot de volgende vragen:

1. Is het College op de hoogte van het artikel in de Volkskrant van 30 mei en de brief van de G4 aan de minister?
2. Heeft het college de in het artikel genoemde brief inderdaad ondertekend en zo ja, waarom?
3. Waarom heeft u de raad niet geïnformeerd dan wel gevraagd naar haar mening over kraken als middel om eigenaren te stimuleren hun pand te gebruiken?
4. Welke mogelijkheden heeft het college nu om eigenaren te stimuleren hun pand te gebruiken?
5. Maakt het college gebruik van deze mogelijkheden?
6. In de brief van de G4 worden mogelijkheden genoemd om eigenaren te stimuleren hun pand te gebruiken. Als aan al deze mogelijkheden invulling wordt gegeven in hoeverre is het dan nog nodig ook kraken te tolereren?
7. Vind het college net als de VVD dat kraken een inbreuk is op het eigendoms- en beschikkingsrecht?


---- --