Dexia Bank


Press

Dexia verwerft een controlebelang in DenizBank en is van plan over te gaan tot een kapitaalverhoging van ongeveer 1 miljard EUR om een deel van de acquisitie te financieren

31-05-2006

* Dexia ondertekende gisterenavond een koopovereenkomst met het oog op de verkoop door Zorlu Holding van een 75% belang in DenizBank Financial Services Group voor een totaal van 2,44 miljard USD (onderworpen aan een mogelijke prijsaanpassing omwille van de verkoop van een belang in Zorlu Energy). Tegen de overeengekomen (onaangepaste) aankoopprijs waardeert de transactie 100% van DenizBank tegen 3,25 miljard USD (5,04 miljard TRY, of 2,52 miljard EUR). Het afsluiten van de transactie is onderworpen aan de verwezenlijking van verscheidene opschortende voorwaarden.
* Overeenkomstig de Turkse wetgeving, is Dexia van plan een verplicht bod te doen op de overblijvende gewone aandelen die in handen zijn van de minderheidsaandeelhouders (25%) en op de beurs van Istanbul genoteerd zijn. Dit bod zal worden uitgebracht na het verkrijgen van de vereiste goedkeuringen, tegen eenzelfde gelijkwaardige aangepaste prijs per aandeel als die welke, in TRY, aan de meerderheidsaandeelhouder werd aangeboden.
* De financiering van de acquisitie zal o.a. worden verwezenlijkt via een kapitaalverhoging van ongeveer 1 miljard EUR. De raad van bestuur van Dexia zal in de komende weken de voorwaarden van deze kapitaalverhoging bepalen.

* Op basis van de analistenconsensus m.b.t. de winst van DenizBank en Dexia, en rekening houdende met de geplande financiering, kan verwacht worden dat de transactie vanaf 2006 de winst per aandeel doet toenemen (op een pro forma basis).

* Er wordt van uitgegaan dat de core Tier 1 ratio van Dexia, na de acquisitie en rekening houdende met de financiering ervan, meer dan 8,5% zal bedragen.

* Na gesprekken met de ratingagentschappen, verwacht Dexia, in het kader van de transactie en de financiering ervan, geen wijzigingen in zijn huidige AA/Aa2 kredietratings.

* De transactie werd goedgekeurd door de raad van bestuur van Dexia en zal wellicht in het vierde kwartaal 2006 afgerond worden, zodra alle vereiste goedkeuringen binnen zijn en aan de opschortende voorwaarden werd voldaan.

Axel Miller, Chief Executive Officer van Dexia, verklaarde i.v.m. de transactie het volgende:

"De acquisitie van een meerderheidsparticipatie in DenizBank betekent voor Dexia een unieke gelegenheid om een belangrijke speler op de Turkse markt te worden. Ze biedt ons de gelegenheid om op te treden op een van de snelst groeiende markten inzake retailbankieren en verschaft ons bovendien de best mogelijke basis om onze activiteit Public/Project Finance in een veelbelovende omgeving te ontwikkelen." Axel Miller voegde daar nog aan toe: "Deze overeenkomst is een mijlpaal voor Dexia: Turkije is een land dat we al gedurende verscheidene jaren voor expansie in aanmerking namen. Met DenizBank hebben we voor al onze metiers de best mogelijke partij gevonden. We zijn ervan overtuigd dat dit project heel snel tot waardecreatie zal leiden."

Hakan Ates, Chief Executive Officer van DenizBank, verklaarde :

"Het management van DenizBank is heel blij toe te treden tot de Dexia Groep, één van de grootste Europese financiële instellingen met een sterke financiële soliditeit. Deze samenwerking tussen onze beide instellingen zal ons toelaten het sterke groeipad verder te zetten en aldus bij te dragen tot de veelbelovende Turkse public finance, asset management en private banking, in deze overgangsfase naar een toetreding tot de Europese Unie. We hebben een gemeenschappelijke visie en gedeelde waarden, en zijn vol vertrouwen dat dit een succesvolle samenwerking zal worden."

* Raadpleeg het PDF persbericht

---

Persdienst Dexia
de Meeûssquare , 1 - 1000 Brussel Tel. 02 222 45 33 - Fax. 02 222 90 90 - pressdexia@dexia.be