Gemeente Heerenveen


---


Heerenveen geeft opdracht voor onderzoek naar sociale werkvoorziening

31/05/2006

De gemeente Heerenveen geeft Langedijk SWO opdracht een onderzoek te doen naar de toekomst van de sociale werkvoorziening in de gemeente. Langedijk SWO is een onderzoeksbureau wat gespecialiseerd is in de sociale werkvoorziening. Het onderzoek bestaat uit twee delen. In de eerste plaats wordt gekeken naar de mogelijkheid om de doelgroepen van de WSW, de WWB en de WMO meer effectief te bedienen door de gemeente zelf. In de tweede plaats kijken we naar de financiële en juridische gevolgen van het nieuwe beleid.

Sinds 2001 is de gemeente Heerenveen deelnemer in de gemeenschappelijke regeling Caparis, samen met de gemeenten Achtkarspelen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. Caparis werkt vanuit Drachten, Leeuwarden en Heerenveen.

De landelijke wetgeving WSW gaat veranderen. De gemeenten worden zelf meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de WSW. Dit geeft de gemeente Heerenveen de kans om ook lokaal verbeteringen aan te brengen. We kunnen regelingen die veel met elkaar te maken hebben beter op elkaar afstemmen. Daarbij gaat het om de WWB, de WSW, de WMO en de WIN.

De gemeente Heerenveen wil zijn arbeidsmarktbeleid breder in gaan zetten. Met deze voorziening willen wij een sluitend aanbod aanbieden aan burgers die om wat voor reden dan ook tijdelijk of misschien wel nooit in staat zijn zelfstandig in het eigen levensonderhoud te voorzien. Wanneer de gemeente Heerenveen deze voorziening in eigen hand heeft zien we een aantal voordelen.

Zo krijgt de gemeente als werkgever en als inkoper (van arbeidsplaatsen) mogelijkheden om meer arbeidsplaatsen te creëren waar de doelgroepen uit de WSW, de WWB en de WMO baat bij hebben.

De Caparis-bedrijven in Heerenveen functioneren goed. We gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze bedrijven te kunnen behouden voor het gemeentelijk arbeidsmarktbeleid.

Een derde punt, en voor Heerenveen van groot belang, is dat deze voorziening een goede aanvulling is op het re-integratie instrumentarium.

Voorop staat dat de mensen die nu onder de WSW werkzaam zijn geen nadelen zullen ondervinden van mogelijke veranderingen. Integendeel, de gemeente zoekt vooral naar verbeteringen.

Over de plannen van dit onderzoek heeft de gemeente Heerenveen de andere deelnemende gemeenten en Caparis geïnformeerd.