JOVD

Sloophamer voor Mark Rutte

Het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek moet tegen de grond

Amsterdam, 31 mei 2006 - De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) overhandigt samen met haar felicitaties de sloophamer aan Mark Rutte. De kersverse lijsttrekker van de VVD zal brede steun onder de jonge liberalen vinden als hij het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek daarmee te lijf gaat. Afschaffing van deze absurde overheidssubsidie is de politieke boodschap die de JOVD de aanvoerder van de liberalen meegeeft in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2007.

Al jaren pleit de JOVD samen met andere politieke jongerenorganisaties voor het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Bemoeienis van de overheid met de huizenmarkt levert enkel onnodig veel bureaucratie en ernstige marktverstoring op. Het Amsterdams onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek bevestigt in een rapport van medio mei dit jaar dat hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen kunstmatig opjaagt en ook de prijzen op de huurmarkt verstoort. Inkomensnivellering is geenszins een liberaal streven, maar herverdeling van inkomens ten gunste van vermogende huisbezitters is wat de JOVD betreft een omgekeerde wereld. De hypotheekrenteaftrek kost de schatkist jaarlijks meer dan 10 miljard euro.

Doortastende politici in Zweden en Groot-Brittannië toonden reeds begin jaren negentig het lef om de geldverslindende subsidie af te schaffen. In beide landen heeft dat geleid tot een aanzienlijke welvaartsgroei. Om te voorkomen dat de economie op korte termijn nadelige schokeffecten ondervindt, pleit de JOVD voor geleidelijke afschaffing over een periode van 15 jaar. Met het bespaarde geld kan Mark Rutte de door hem voorgestane belastingverlagingen doorvoeren en de economie daadwerkelijk een impuls geven. Landelijk voorzitter Klaas-Jeroen Terwal: "Een kwetsbare woningmarkt heeft behoefte aan vrije marktwerking, daar gaan we hoe dan ook naartoe. Het is beter om daarover zekerheid te bieden nu de economie aantrekt en niet stagnatie af te wachten. Een ware liberaal zet daarom de hamer in het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek."