Peil.nl

Persbericht: 31 mei 2006

In een onderzoek in opdracht van de NOS onder ruim 800 personen op 31 mei is via peil.nl vastgesteld hoe Nederland reageert op de keuze van Mark Rutte als lijsttrekker van de VVD. .
CDA en Balkenende spinnen garen bij keuze Rutte tot lijsttrekker VVD

Met Rutte als lijsttrekker valt de VVD circa 5 zetels terug in de peiling. Met name het CDA en de Groep Wilders profiteren hiervan Rutte wordt door slechts 17% verkozen als premier boven Bos of Balkenende. De kans dat de VVD groter wordt dan het CDA wordt vrij laag geacht (25% denkt dat). Maar 9% denkt dat het kabinet met Rutte als lijsttrekker voor de VVD de rit niet uitzit.

Met Rutte als lijsttrekker valt de VVD in de peiling circa 5 zetels terug. Een groot deel van de winst die de VVD in de afgelopen weken haalde op het CDA is nu verdwenen. Ook spint de partij van Wilders garen bij deze keuze van de VVD.

Maar een kwart van de kiezers denkt dat de VVD onder leiding van Rutte groter wordt dan het CDA en 6% groter dan de PvdA. Rutte legt het fors af tegen Bos en Balkenende als gekozen premier. Als premierkandidaat spint Balkenende ook garen bij de keuze van Rutte boven Verdonk. Zijn achterstand op Bos is gereduceerd tot 5%. Twee maanden geleden was dat nog 20%.

Met Verdonk als lijsttrekker, en een score voor PvdA+SP+Groen Links van minder dan 75, spreekt 37% der kiezers een voorkeur uit voor een regering CDA+VVD , 23% kiest dan PvdA+CDA en 29% PvdA+VVD.

64% verwacht dat de rust binnen de VVD nu is weergekeerd. Maar 9% denkt dat nu Rutte tot lijsttrekker gekozen is het kabinet voor de verkiezingen valt.

Maurice de Hond

www.peil.nl is een samenwerkingsverband tussen No Ties bv uit Monnickendam, specialisten in online onderzoek, en Maurice de Hond (View/Ture bv). Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de NOS.


---- --