Digitale Gemeente Houten

Vestiging school voor autistische kinderen wordt beslispunt in de gemeenteraad

woensdag 31 mei 2006 - Bron: Houtentouwtje.nl

De Berg en Bosch-school, een school voor Speciaal Onderwijs (SO) én Voorgezet Speciaal Onderwijs (VSO) in Bilthoven, richt zich op leerlingen met een vorm van autisme.

Tijdens de informatie bijéénkomst van 30 mei in de raadszaal van het gemeentehuis werd duidelijk dat de school een aanvraag heeft gedaan bij het college voor een vestiging in Houten. De aanvraag zal in de aankomende weken vertaald worden in een voorstel van het College dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Allereerst zal het voorstel dan worden besproken in de commissie samenleving ( op dinsdag 22 juni) en vervolgens als beslispunt in de raadsvergadering van 4 juli a.s. aan de orde komen.

Directeur Pieter Greidanus van de Berg en Bosch-school gaf tijdens de bijéénkomst een toelichting op de aanvraag en informatie over de vorm van onderwijs die de Berg en Bosch-school biedt. Veel leerlingen van de school in Bilthoven komen uit Houten en directe omgeving. Deze leerlingen worden dagelijks met busjes vervoerd van Houten naar Bilthoven en terug. Dat is geen constant aantal, het groeit met de dag, de school heeft dan ook een behoorlijke wachtlijst.

De Berg en Bosch-school heeft regelmatig contact met basisschool de Wissel (speciaal onderwijs) en de Heemlanden. Maar ook met andere onderwijsinstellingen waar ondersteuning wordt verleend aan leerlingen die extra zorg behoeven (rugzak leerlingen) maar mede met deze ondersteuning in het reguliere onderwijs kunnen blijven functioneren.

Speciaal onderwijs
De scholen voor Speciaal Onderwijs in Nederland zijn onderverdeeld in vier groepen, ook wel clusters genoemd. De Berg en Bosch-school behoort tot Cluster 4, waarin de scholen zijn ondergebracht die onderwijs aanbieden aan leerlingen met gedrags- en psychiatrische problemen. Binnen één cluster is een aantal gebieden te onderscheiden. Zo'n gebied heet in vaktermen een Regionaal Expertise Centrum, afgekort REC. De Berg en Bosch-school behoort tot REC 4: 't Gooi, Utrecht, West-Veluwe.

Visie Berg en Bosch-school
De Berg en Bosch-school bereidt leerlingen zo optimaal mogelijk voor op een zo zelfstandig mogelijk leven in de maatschappij. Binnen het REC 4 wil de school er met name zijn voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum, die tenminste op een gemiddeld intelligentieniveau functioneren. Verder moeten zij in staat zijn om in klasverband onder leiding van een leerkracht te leren en samen te werken.

De pedagogische aanpak van de Berg en Bosch-school kenmerkt zich door een concrete, vragende, ordenende en neutrale (niet-emotionele, rustige) manier van omgaan met de leerlingen. Ze proberen het gedrag en het leren van leerlingen in eerste instantie te verklaren vanuit de problemen die ze tegenkomen op het gebied van informatieverwerking en volgen daarbij zoveel mogelijk hun manier van denken. Ze hopen zo te kunnen helpen het leren en functioneren (weer) mogelijk te maken. Ze bieden een veilig leerklimaat en zetten bij het onderwijs en de ondersteuning groeps- en individuele handelingsplannen in.

Er wordt veel aandacht besteed aan verbetering van de wisselwerking tussen leerlingen in de klas omdat deze het leren vaak negatief beïnvloedt. Het groepsproces wordt volgens duidelijke afspraken en gedragscodes aangestuurd.
Behalve dat leerlingen klassikaal en individueel leren en werken, willen ze -waar dat kan- ook de samenwerking tussen leerlingen stimuleren.
Er wordt regelmatig terug gekeken met leerlingen op hun leren en functioneren. Er wordt geholpen om zelf oplossingen te bedenken, zodat hun zelfbeeld en zelfvertrouwen kan groeien. Er wordt steeds gezocht naar het evenwicht tussen het werken vanuit structuur en afspraken en het werken vanuit creativiteit, intuïtie en flexibiliteit.

Financieel
Mocht de raad instemmen met een vestiging in Houten dan is de Gemeente verantwoordelijk voor de huisvesting van school, net als het overige onderwijs in Houten. Op dit moment komen de kosten voor het leerlingen vervoer, zoals de leerlingen die vanuit Houten naar Bilthoven reizen, ten laste van de gemeente. Voor de inhoudelijke financiering zijn rijksregelingen van toepassing.

Van schoolbus naar fiets
Eén van de leerlingen uit Houten, CJ, was dinsdagavond aanwezig in de raadszaal en gaf duidelijk weer hoe hij de dagelijkse busreis tussen Houten en Bilthoven ervaart. Liefst wil ook CJ wel eens op de fiets naar school, met een vestiging in Houten zou dat voor veel Houtense autistische kinderen mogelijk zijn.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).