Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl

Michel Mulder en Elma de Vries winnen baanwedstrijd Medemblik

Michel Mulder heeft vanavond op de 400-meterbaan van Medemblik de vierde etappe gewonnen van de Van der Wiel-baancompetitie. De 20-jarige Zwollenaar won de 500 m en werd tweede op de 1000 m. Gevoegd bij de 10e plaats op de gecombineerde punten- en afvalkoers was dat voldoende voor de eerste plaats in het dagklassement. Verrassende tweede werd de 17-jarige B-rijder Sander de Graaff uit Rijswijk (NB), die een 4e, 4e en 5e plaats pakte. Sjoerd Huisman uit Andijk, Nederlands kampioen op de 1000 m, eindigde als derde in het dagklassement (3e, 9e en 4e). Elma de Vries uit Haule triomfeerde bij de dames op alle drie afstanden. De 23-jarige Friezin reed haar eerste wedstrijd na een wekenlange herstelperiode door een sleutelbeenbreuk. Junior Bianca Roosenboom uit Kampen werd tweede over drie afstanden, Carin Ketellapper uit Wolvega derde.

Arjan Smit won de punten/afvalkoers over 10 km. De regerend wegkampioen heeft in principe geen belangstelling voor baanwedstrijden, maar deed mee omdat bondscoach Albert Bakker de sprint en de punten/afvalkoers in Medemblik liet meetellen als selectie voor het Europees kampioenschap. Roy Boeve uit Kampen werd op deze afstand tweede, Jan van Loon uit Leeuwarden derde. Emiel Blauw (Roden) ging er na een paar ronden vandoor, maar Arjan Smit reed hem terug met het peloton achter zich aan. Ook Mark Horsten, die afgelopen donderdag Nederlands kampioen werd op deze afstand, slaagde niet in een poging weg te komen. De eindsprint ging tussen Smit en Van Loon in het voordeel van Smit.

Op de 500 meter namen de tweelingbroers Michel en Ronald Mulder sportieve revanche na het NK in Haulerwijk. Daar werd Karlo Timmerman (Staphorst) op deze afstand kampioen en moesten Michel en Ronald het doen met respectievelijk zilver en brons. Vanavond won Michel op zijn sloffen en werd Ronald, Nederlands kampioen op de 300 m, tweede. Timmerman haalde de finale niet. Hij werd achtste. Michel Mulder: "Deze baan ligt ons beter dan de baan van Haulerwijk." Sjoerd Huisman eindigde als derde, Sander de Graaff als vierde. De Graaff: "Mijn moraal is uitstekend na de goede resultaten op het NK baan." Hij behaalde daar een derde (puntenkoers), vierde en zesde plaats. De Graaff kon vanavond plaatsen opschuiven in het klassement omdat enkele toppers niet alle afstanden reden.

De 1000 meter kreeg een wel zeer ongewone winnaar in Rob Wessels uit Hardenberg. De 1000 m telde deze avond niet mee als selectie voor het EK, zodat de toppers niet reageerden toen Wessels demarreerde. Toen ze ten slotte in beweging kwamen had Wessels al een riante voorsprong. De sprint om de tweede plek werd een zeer close finish tussen Michel (2e) en Ronald Mulder (3e) en Sjoerd Huisman (4e).

Dames
Elma de Vries, winnaar bij de vrouwen, denkt weer redelijk op schema te zijn voor het NK weg, maandag in 't Veld, waar ze haar titel verdedigt. "Ik heb drie weken nauwelijks kunnen trainen en ben afgelopen week weer begonnen. Hopelijk heb ik niet te veel verloren." Bianca Roosenboom finishte als tweede op de 500 m en derde op de 5 km punten/afvalkoers. Sprintster Carin Ketellapper, Nederlands kampioene op de 300 m, pakte vandaag derde plaatsen op de 500 en de 1000 m. De Belgische Hilde Goovaerts sleepte één ereplaats in de wacht: tweede op de 1000 m. De eindsprint werd een fotofinish tussen haar en Elma de Vries, met een centimeter verschil beslecht in het voordeel van de laatste. Mariska Huisman uit Andijk legde in de puntenkoers beslag op de tweede plaats. Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk, Nederlands kampioene op de 500, 1000 en afvalkoers, was niet op dreef. Met een 5e, 6e en 6e plaats eindigde ze lager dan ze gewend is. "Het ging vanavond voor geen meter."

De omstandigheden waren niet gezellig. Het was koud, de vlaggen stonden strak in de wind en er viel af en toe een drupje regen. Speaker Wil Valentijn begon over erwtensoep, Jägermeister en wollen mutsen. Arjan Smit: "Vanmorgen ging ik trainen met twee broeken en twee jassen aan en ik had het nog koud. Je kunt met deze temperaturen niet lekker trainen."

Uitslagen: www.skatebond.nl