Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

overheidsmanagement

Remkes: intensieve aandacht voor kwaliteit overheidsmanagement

31 mei 2006

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vraagt om intensieve aandacht voor de kwaliteit van het overheidsmanagement. Investeren in management development is nodig om de kwaliteit van de overheid in de toekomst te blijven verzekeren. Dat staat in het jaarverslag 2005 van de Algemene Bestuursdienst (ABD), dat minister Remkes op 2 juni 2006 aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De rijksbrede samenwerking op het gebied van management development is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Jaarlijks vindt de ABD-Schouw plaats waarin de verbinding wordt gelegd tussen maatschappelijke opdrachten en persoonlijke kwaliteiten van managers. De oprichting van een pool van interimmanagers bij de Algemene Bestuursdienst (ABD-Interim) zorgt hierbij voor meer flexibiliteit. Tijdelijke opdrachten worden nu vaker door eigen overheidsmanagers vervuld, waarmee naar schatting 4 miljoen euro in 2005 op externe inhuur werd bespaard

Bureau ABD meldt dat de doorstroom van managers, groei van talent en instroom van buiten het Rijk in 2005 goed in balans was. De samenwerking met gemeenten en andere instellingen is versterkt om ook hier de uitwisseling van managementkwaliteit te bevorderen.

Remkes wil dat op topposities bij de rijksoverheid meer vrouwen en mensen met een dubbele culturele achtergrond komen. Het aantal vrouwen op topposities is in 2005 toegenomen tot 16,5% en moet in 2010 op 25% uitkomen. Voor het aantrekken van managers uit minderheidsgroepen is nog een forse inspanning nodig. Om ervaren managers langer te behouden voor de publieke zaak is het project `Verzilvering' gestart. Er wordt binnen het Rijk, andere overheden of bij maatschappelijke organisaties gezocht naar mogelijkheden die de doorgroei van jongeren bevorderen en de kennis en ervaring van ouderen beter benutten. Bijvoorbeeld door opdrachten die aansluiten bij levensfase, drijfveren en talenten (adviesopdrachten, talentbegeleiding, interim-opdrachten, etc.).

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in de kwaliteitsontwikkeling, als eindverantwoordelijken voor het resultaat. Ook vormen ze een spil voor de ontwikkeling, werving en selectie van personeel, en bij het verwezenlijken van de veranderingswensen. Aandacht voor kwaliteit van het management komt zo rechtstreeks ten goede aan de dienstverlening aan de samenleving en de effectiviteit van het overheidsbeleid.

In de rechter kantlijn vindt u het ABD Jaarverslag 2005.