Gemeente Zoetermeer

Vervangend busvervoer zomer 2006 geregeld

In de periode van 3 juni tot 3 september 2006 is er geen treinverkeer mogelijk op de Zoetermeerlijn.

Het spoor wordt dan vervangen en de haltes worden omgebouwd voor de komst van RandstadRail vanaf 3 september.

Om in deze periode de overlast voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken, nemen de gemeente en stadsgewest Haaglanden een aantal maatregelen. Het College heeft deze maatregelen gisteren vastgesteld.

Extra treinen tussen Gouda en Den Haag

De ruggengraat van het vervoer tussen Den Haag en Zoetermeer wordt in deze periode gevormd door de spoorlijn Den Haag Gouda. De hoeveelheid en de lengte van de treinen wordt uitgebreid, zodanig dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om alle reizigers te vervoeren.

Vervangend busvervoer

Naast de bestaande buslijnen, worden in deze periode vijf extra buslijnen toegevoegd.

Vanaf Station Zoetermeer / Driemanspolder vertrekken vier buslijnen, die samen twee ringlijnen vormen.

De linker lijn rijdt via de haltes Meerzicht, Voorweg, Buytenwegh en Centrum West.

De rechter lijn rijdt via de haltes Delftsewallen, Dorp, Stadhuis, Palenstein, Seghwaert, Leidsewallen, De Leyens en Centrum West.

Een vijfde lijn rijdt vanaf Centrum West naar Leidschendam, Voorburg-'t Loo en Den Haag Laan NOI.

De bestaande stadslijnen 70, 75 en 76 uit respectievelijk Noordhove en Oosterheem rijden wellicht door naar de halte Driemanspolder. (dit wordt nog nader onderzocht)

Op de haltes Driemanspolder en Centrum West zijn overstapmogelijkheden tussen de vervangende buslijnen onderling en op de reguliere buslijnen.

De vervangende bussen stoppen zo dicht mogelijk bij de huidige haltes van de Zoetermeerlijn, zoveel mogelijk bij een bestaande bushalte. Indien die niet aanwezig is wordt een tijdelijke bushalte ingericht.

Tijdelijk busstation bij Driemanspolder

Aan de noordzijde van station Driemanspolder wordt op de Boerhaavelaan/Bredewater, ter hoogte van de Mandelabrug, een tijdelijk busstation ingericht. Hier komen alle bussen samen (m.u.v. lijn 5) en kan worden overgestapt op de trein naar Den Haag. De weg wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer.

Extra stallings- en parkeermogelijkheden

Bij de halte Driemanspolder komt een grote tijdelijke bewaakte fietsenstalling en wordt ook gezorgd voor een tijdelijke uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen.

Geen wegwerkzaamheden

Om het busverkeer zo ongestoord mogelijk te laten rijden zijn binnen de hoofdafdeling Ruimte duidelijke afspraken gemaakt over het vrijhouden van de busroutes. Behoudens calamiteiten zullen er geen wegwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Informatiecampagne

Voordat de tijdelijke dienstregeling ingaat wordt een uitgebreide informatiecampagne gehouden, met artikelen in de lokale pers en een extra uitgave van de lijnennetkaart en dienstregeling in Zoetermeer Magazine.

Daarnaast zullen er bij de afgesloten haltes van de Zoetermeerlijn en de tijdelijke bushaltes extra informatieborden worden aangebracht.