Gemeente Eindhoven

Persbericht 29 mei 2006

Vikingen met Pinksteren in het HOME

Tijdens Pinksteren, van 3 tot en met 5 juni staat het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (HOME) geheel in het teken van Vikingen. Vele Vikingen uit heel Europa zijn in aanwezig om bezoekers een goed beeld te geven van het Vikingtijdperk. Op zaterdagavond 3 juni vindt een groot uniek concert plaats van de Keltische folk-band 'Rapalje'

Vikingen
Tijdens het Pinksterweekend wordt een grote handelsmarkt gehouden. Verschillende Vikinggroepen uit heel Europa komen naar Eindhoven om hun ambachten, vechtdemonstraties en handelswaar te tonen aan de bezoekers. Vele ambachtslieden maken en verhandelen producten zoals zwaarden, helmen, drinkhorens, glaskralen, huiden, spintollen en aardewerken potten. Verschillende ambachten zijn te zien zoals smeden, brood bakken en textiel bewerken.

Uniek zijn de demonstraties en workshops Glimaworstelen; deze sport is een meer dan 1200 jaar oude worstelvorm en is ontstaan in de Vikingtijd. Deze nationale sport in IJsland kan tijdens het weekend ook uitgeprobeerd worden, wie durft..? Op de arena geven de Vikingen spectaculaire vechtdemonstraties, waarbij de splinters van de schilden vliegen. Verschillende vechttechnieken en wapens komen aan bod. Kortom, een groot spektakel!

De Keltische folk-band âRapaljeâ geeft een concert op zaterdagavond op het terrein van het museum. De verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën zorgen voor een spetterend optreden in een passende ambiance.

Bij de herberg kunt u alle dagen van het evenement genieten van heerlijke dranken en spijzen. Op zaterdagavond is de herberg van18.00 tot 22.30 uur dé plek bij uitstek om te vertoeven voordat het concert begint. Heerlijke maaltijden en drankjes zijn te bestellen bij de herbergier en u kunt genieten van de bedrijvigheid om u heen.

Kinder-doe-activiteiten
De kinderen kunnen hun beste beentje voorzetten: zij betreden de arena als echte krijgers en leren zwaardvechten. Maar ook Vikingkoeken bakken en een rune-amulet maken horen bij de dagelijkse bezigheden van Vikingen. Kano varen in een boomstamkano of luisteren naar spannende Vikingverhalen, voor jong en oud een echte belevenis!

Website
Het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven heeft speciaal voor de vikingmarkt een aparte website ontwikkeld. Op deze website, www.vikingmarkt.nl, staat uitgebreide informatie over het evenement en het concert van âRapaljeâ. Ook alle andere activiteiten in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven zijn op de site terug te vinden.

Informatie
Voor meer informatie over het HOME, onder meer de openingstijden, kunt u bellen met (040) 2522281 of kijken op de website van het museum.