Gemeente Hardenberg

Mei 2006 - Voorronde NK Highland Games op 3 juni in Hardenberg

Voorronde NK Highland Games op 3 juni in Hardenberg

Proef de Schotse sfeer in Hardenberg

Op zaterdagmiddag 3 juni wordt in Hardenberg voor het eerst de voorronde gehouden van het Nederlands Kampioenschap Highland Games. Het gaat om een internationale wedstrijd met deelnemers uit Nederland en Duitsland. Het decor wordt gevormd door de uiterwaarden van de Vecht midden in de stad. Aanvang: 13.00 uur. De toegang is gratis.

Nadat er eerder dit jaar voorrondes plaatsvonden in Dordrecht en Tilburg wordt op zaterdagmiddag 3 juni in Hardenberg gestreden om de eer. En daarmee wordt opnieuw een leuk evenement toegevoegd aan de toch al lange lijst van evenementen en activiteiten in het kloppend hart van noordoost Overijssel. De wedstrijd op zich, maar ook de mooie locatie aan de oevers van de Vecht zorgen er ongetwijfeld voor dat bezoekers een stukje Schotse sfeer gaat proeven in Hardenberg. Er staan tribunes klaar, zodat iedereen de Highland Games Hardenberg goed kan volgen.

Wedstrijd
De Highland Games bestaan uit een aantal vaste onderdelen. Caber Toss (boomstam gooien), Putting the stone (steen stoten), Throwing the hammer (hamer slingeren). Het zijn termen, die je niet elke dag tegenkomt in de regio Hardenberg. Maar misschien raken ze snel ingeburgerd als het NK Highland Games een vaste jaarlijkse traditie wordt. Aan het evenement doen in totaal zon 20 mannen in Schotse kilts mee uit Nederland en Duitsland.

Roofvogelshow
De sportieve onderdelen van de wedstrijd worden afgewisseld met een leuk randprogramma. Zo kan het publiek in één van de pauzes genieten van een heuse roofvogelshow. Een unieke gelegenheid om deze dieren eens van dichtbij te bekijken en om te zien hoe goed deze dieren zijn getraind. Daarnaast zijn er doorlopend optredens van de Lowland Brigade Pipe Band. Een Schots muziekkorps van formaat. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Zo vertelt Janna van den Berg spannende Schotse verhalen en is er een springkussen.

Wout Zijlstra
Het comité, dat jaarlijks de Weiland Games organiseert, heeft de uitdaging aangenomen voor 2006 ook een heus Highland evenement neer te zetten. De Weiland Games blijven ook gewoon bestaan en worden op vrijdag 2 juni op dezelfde locatie gespeeld. Voor de NK wedstrijd op zaterdag 3 juni is samenwerking gezocht met de bekende Fries Wout Zijlstra, die eerder Sterkste Man van Nederland was, maar sinds enige jaren binnen de Highland Games meerdere nationale en internationale titels op zijn naam wist te schrijven.

Ondersteuning
De organisatie wordt ondersteund door Otterman Elektrotechniek in Hardenberg, de gemeente Hardenberg en de Stichting Hardenberg Promotie.