Persbericht t.a.v. de (auto)sportmedia

Spanning stijgt in Benelux Racing League kampioenschap

5 juni 2006, Zandvoort. De beide races in de Elf Benelux Racing League (BRL) tijdens het Pinksterweekend op Circuit Park Zandvoort (10.500 bezoekers), hebben de spanning in de titelstrijd weer helemaal teruggebracht. In de BRL Light klasse vielen beide overwinningen dit keer in handen van Hoofddorper Marijn van Kalmthout. Daarbij waren in de eerste race de beide andere podiumplaatsen voor Leo Kemmer en Dick Freebird. In de tweede race bedroeg het verschil tussen de nummers twee en drie slechts een-duizendste van een seconde in het voordeel van Niek Jansen voor Leo Kemmer. In de BRL-V6 klasse deed Donald Molenaar de beste zaken door de eerste race te winnen en de volgende als tweede over de finish te komen. Jacky van der Ende kende in de eerste race de nodige problemen, maar wist de tweede race vanaf de achtste plaats gestart als winnaar te finishen.

In de BRL Light lijkt er vooralsnog geen kruit gewassen tegen de overmacht van Marijn van Kalmthout. Ook dit keer sloeg hij zijn eerste slag door de training met bijna 2 seconden voorsprong op zijn naam te schrijven. Daarmee had hij voor de race het beste uitgangspunt en benutte dat in de 12 ronden tellende race optimaal. "Door de huidige schokdempers en de verdere afstelmogelijkheden van de auto lijkt hij erg op de Formule Ford waarmee ik voorheen reed. Zeker nadat wij voor de race nog wat aanpassingen in de auto hebben doorgevoerd kon ik bij het uitkomen van de bocht nog eerder op het gas. Aan de andere kant is het soms wel lastig dat ik met mijn auto aan de staart van de zescilinder bolides rijd. Zeker bij die mannen wil er nog wel eens een uitbreken en dan moet je oppassen dat je er niet tussen zit en in een keer kansloos bent. Verder gaan de starts nu vele malen beter dan voorheen, waardoor ik gelijk de nodige meters pak. Ik ben dan ook even blij met beide overwinningen. Want die brengen ook weer de spanning in het kampioenschap terug."

Voor Leo Kemmer betekende de Pinksterraces het eerste optreden met de nieuwe BRL Light. "In Assen miste ik de benodigde sponsoring en heb mijn auto toen aan een andere deelnemer verhuurd. Deze keer kon ik met steun van Ford dealer Van Kalmthout meedoen. Zij hebben mij ook geholpen met de afstelling van de auto en dat pakte perfect uit. Een tweede plaats in de eerste race en eigenlijk ook in de tweede race. Alleen zat ik in de laatste ronde echt te pitten. Ik keek in de spiegel en zag wel iemand heel snel dichterbij komen, maar ik herkende die auto niet en dacht dat het een V6 (andere klasse - red.) was. Maar het bleek Niek Jansen te zijn. Hij schoot in de laatste bochten binnendoor en won uiteindelijk met het kleinst mogelijke verschil namelijk: een-duizendste van een seconde. Toegegeven het was niet handig, maar ik ben dik tevreden met deze dubbele podiumplaats", besluit de coureur uit Diemen.
Die tweede plaats van Niek Jansen bleek een bekroning voor vele uren werken. Jansen: "We hebben de afgelopen weken ruim 120 uur gewerkt en maar 12 uur geslapen om de auto af te krijgen. Hij is absoluut nog niet af, maar ik ben natuurlijk super tevreden met dit resultaat. Voor de volgende race willen we proberen nog beter te presteren in de kwalificatie om daarmee verder naar voren te staan bij de start."

In de BRL V6 was het in de eerste wedstrijd een ware afvalrace om de podiumplaatsen. Sandor van Es viel uit vanaf een derde positie, vervolgens kreeg Jacky van der Ende aan de kop van het BRL V6-veld problemen met zijn BRL en viel daardoor ver terug. Phil Bastiaans had inmiddels de derde plaats overgenomen, maar ook hij viel stil. Uiteindelijk ging Donald Molenaar als winnaar over de finish, voor Sebastiaan Visser en Danny van Dongen.

De tweede race van de BRL V6 was uitermate enerverend. Na de tegenslag van de eerste race moest Jacky van der Ende vertrekken van de achtste plaats, maar hij reed een ware inhaalrace en wist aan te sluiten bij Donald Molenaar, die op zijn tweede zege van het weekend leek af te gaan. Ook Molenaar kon de ontketende Van der Ende echter niet achter zich houden, al kon hij wel bij hem aansluiten. Molenaar poogde zelfs nog de leiding terug te pakken, maar Van der Ende wist hem enkele ronden lang achter zich te houden en de overwinning binnen te halen.

Danny van Dongen pakte de derde plaats, door in de openingsfase zowel Wim van Genderen

als Sebastiaan Visser te verschalken. Hoewel hij Van der Ende wel voorbij moest laten gaan, wist Van Dongen zijn tweede podium van de dag te behalen.

Uitslagen ELF BRL Light kampioenschap Pinksterraces Circuit Park Zandvoort:
1e race:

1. Marijn van Kalmthout 12 ronden in 23.39.75; 2. Leo Kemmer op 9.832; 3. Dick Freebird 13.206; 4. Theo Stor op 22.644; 5. Peter Furth op 28.749 en 6. Rene Zwikker op 36.889.
2e race:

1. Marijn van Kalmthout 12 ronden in 23.43.501; 2. Niek Jansen op 19.940; 3. Leo Kemmer op 19.941;

4. Theo Stor op 29.052; 5. Peter Furth op 41.532 en 6. Frank Gielens op 41.657.

Stand na 4 races ELF BRL Light kampioenschap 2006:
1. Marijn van Kalmthout 67 punten; 2. Peter Furth 60; 3. Dick Freebird 45; 4. Henry Zumbrink 34; 5. Theo Stor 33 en 6. Leo Kemmer 32.

Uitslagen ELF BRL V6 kampioenschap Pinksterraces Circuit Park Zandvoort:
1e race:

1. Donald Molenaar, 12 ronden in 22.27.221; 2. Sebastiaan Visser, op 5.329; 3. Danny van Dongen, op 13.917;

4. Wim van Genderen, op 15.413; 5. Donny Crevels, op 21.911; 6. Christiaan Frankenhout, op 24.580.

2e race:

1. Jacky van der Ende, 12 ronden in 22.42.409; 2. Donald Molenaar, op 0.150; 3. Danny van Dongen, op 3.700;

4. Christiaan Frankenhout, op 4.948; 5. Donny Crevels, op 9.187; 6. Sebastiaan Visser, op 11.602.

Stand na 4 races ELF BRL V6 kampioenschap 2006:
1. Jacky van der Ende, 65 punten; 2. Donald Molenaar, 59; 3. Marc Goossens, 43; 4. Nelson van der Pol, 42;

5. Danny van Dongen, 40; 6. Sebastiaan Visser, 34.

Voor nadere informatie: www.brllight.nl.
---
Voor de redactie: Voor nadere informatie betreffende de Benelux Racing League:

Harry Maessen (organisatie BRL) 06-53 149 669.

---- --