Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Nederlandse mentitels voor Van de Broek en Letteboer


05/06/2006

Zelhem, 5 juni 2006
Enkelspanrijder Jan van de Broek (Nistelrode) en tweespanrijder Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) hebben vandaag na een zeer spannende strijd tijdens de Achterhoekse Paardedagen in Zelhem de Nederlandse mentitels voor zich opgeëist.

Jan van den Broek was evenals in 2004 en 2005 zo goed als onverslaanbaar met de 10-jarige KWPN-ruin Oscar (v.Inspekteur). De
66-jarige menner bevindt zich momenteel op eenzame hoogte van de enkelspantop in Nederland en is als enige deelnemer nagenoeg zeker van een startplaats voor het WK enkelspannen, dat in september wordt verreden in het Italiaanse Pratoni del Vivaro. Daar zal Van de Broek zijn zilveren individuele medaille van 2004 verdedigen. Hoewel Van de Broek een dressuurrijder in hart en nieren is, hij won alle dressuurproeven van de wedstrijden waaraan hij sinds 2004 deelnam, moest hij in Zelhem, notabene op het NK, de eer laten aan Yvonne de Ruyter met de 19-jarige Elliot. `Ik was gewoon vergeten de kinketting een schakel losser te zetten voordat ik de dressuurring inging, waardoor Oscar te heftig ging lopen. Door zo'n stommiteit moest ik natuurlijk in de marathon flink aan de bak en dat is gelukt!' vertelt Van de Broek tevreden. `Ik heb geen risico genomen, maar wel op het scherpst van de snede gereden. Ik wilde niet alleen voor de derde keer Nederlands Kampioen worden, maar wilde ook zeker Oscar heel houden met het oog op het WK.' Van de Broek reed evenals De Ruyter een fouloze vaardigheidsproef waarmee hij zijn kampioentitel bevestigde. Henk Radstake is pas aan zijn tweede klasse-4 seizoen bezig maar solliciteerde met zijn eigengefokte merrie Prime Time (v.Rixtel) al nadrukkelijk naar een WK-startplaats. De carrosseriebouwer uit Epe eindigde op de tweede plaats in de dressuur, wist in de marathon goed aansluiting te houden en kreeg na de pittige vaardigheidsproef het zilver omgehangen. Voormalig tweespanrijder Jan Moonen voelt zich als een vis in het water in de enkelspanrubriek en eindigde in het kampioenschap op de derde plaats, voor Yvonne de Ruyter, die helaas in de marathon haar dressuurvoorsprong weggaf.

Bij de tweespannen stevende meervoudig Nederlands kampioene Mieke van Tergouw (Epse) na haar overwinning in de dressuur en de zevende plaats in de marathon af op herovering van de nationale titel. Voor het laatste wedstrijdonderdeel ging de manager van Riant Equestrian Centre in Beekbergen aan de leiding van het tussenklassement. Toen haar naaste concurrenten Henk Garrits, Ben Gosschalk en Raymond Letteboer fouten maakten in het vaardigheidsparcours, werd haar voorsprong vergroot tot maar liefst zeven strafpunten. `Tijdens de vaardigheid op voorgaande wedstrijden liet ik steeds een balletje rollen. Hier baalde ik zo van dat ik besloot om op het Nederlands kampioenschap een ander paard in te zetten in dit onderdeel. Maar Pessoa liet zich steeds tegen het rechterpaard vallen, waardoor het span heel lastig te sturen was. Met als gevolg dat ik er vier balletjes aftikte en de tijd niet haalde. Echt ongelofelijk dat dit gebeurde, heel jammer want het was mijn kans geweest om het NK te winnen.'
Raymond Letteboer werd ondanks zijn tweede plaats in Horst en zijn overwinning in Oldenzaal vantevoren niet getipt als mogelijke kandidaat voor het NK. Maar met zijn span bonte ruinen Olaf en Edje behaalde hij in de dressuur een nette vierde plaats en bezette hij mede dankzij de vijfde plaats in de marathon de derde plaats in het tussenklassement. De menner uit Oud Ootmarsum ging met behoorlijk veel zenuwen de vaardigheid in: `De vaardigheid is altijd mijn zwakste schakel en ik heb me bewust teruggetrokken voor de proef. Ondanks het feit dat ik er twee balletjes afreed was ik tevreden, want ik bleef binnen de toegestane tijd en dat is veel deelnemers niet gelukt.' Vervolgens zag de 26-jarige Twentenaar Ben Gosschalk en Mieke van Tergouw in de fout gaan waardoor hij zich plots zag stijgen in het klassement en hij aan het eind van de dag als de nieuwe Nederlands kampioen tweespannen geëerd werd. Ben Gosschalk eindigde op de tweede plaats, voor Henk Garrits en Tom Engbers. Marathon winnaar Carlo Vermeulen (Griendstveen) kon zijn achterstand na de dressuur (14e plaats) niet meer goedmaken en landde op de achtste plaats in het eindklassement. Riny Rutjens zag zijn kansen op hernieuwing van de nationale titel aan zich voorbijgaan toen hij in een van de marathonhindernissen een doorgang van de verkeerde kant nam en gediskwalificeerd werd.

Bron: KNHS/CVT
De volledige uitslag vindt u op:

www.hoefnet.nl/drivingresults/2006/NED/ZELHEM