Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond
Nederland

www.skatebond.nl

Nederlands kampioenschap weg, 't Veld, 5 juni

2006

Gary Hekman uit Gramsbergen heeft vandaag op het Nederlands wegkampioenschap zevenvoudig nationaal kampioen Arjan Smit onttroond. In het Noord-Hollandse 't Veld was de 17-jarige scholier na 42 km de snelste in de massasprint. Arjan Smit (28) uit Nijeveen werd tweede, Roy Boeve (21) uit Kampen derde. Hekman is de jongste skeelerkampioen ooit bij de A-rijders. "Dit is een droom. Dat je in je eerste jaar als A-rijder al de nationale titel mag winnen, en de opvolger wordt van iemand als Arjan Smit, is nauwelijks te geloven," aldus de nieuwe kampioen direct na de finish. Elma de Vries uit Haule prolongeerde haar titel bij de vrouwen.

Gary Hekman kon, zoals hij vooraf had gehoopt, profiteren van het werk van de grote ploegen. Hekman rijdt als eenling voor De Wildkamp. Hij zag de ene aanval na de andere, maar geen mondde uit in een definitieve ontsnapping. Hekman: "De grote teams deden het werk. Ik hield me aanvankelijk in. In de eindsprint gokte ik op mannen als Roy Boeve, Ingmar Berga, Sjoerd Huisman. Arjan Smit zat in de sprint al heel vroeg op kop, ik zat in tweede positie. Ik kon genoeg snelheid maken om in de laatste meters achter hem vandaan te komen." Smit (Nefit): "Ik kwam veel te vroeg op kop. Dat red je niet met die tegenwind. Op de leeftijd van Gary ben je net iets explosiever. Ik erken zijn talent, hij is intensief met het skeeleren bezig en hij is ontzettend sterk." Nummer drie Roy Boeve (Habovo), ook een favoriet: "Ik dacht het tactisch te spelen, ik bleef in derde positie zitten achter Gary Hekman. Hij is nog jong, hij zal wel te vroeg proberen Smit te passeren, dacht ik, en dan kon ik daar mooi gebruik van maken. Maar hij bleef netjes wachten." Smit vond dat hij op zich een goed kampioenschap had gereden. "Misschien wel één van mijn betere. Als van oudsher reed iedereen op mij. Ik ben heel vaak aangegaan, ik had ze bijna op de knieën. Conditioneel ben ik momenteel heel sterk, en ik was scherp. Maar het was vandaag net niet genoeg."

Ingmar Berga (21) uit Hoogeveen, ook één van de grote kanshebbers, moest het doen met de vierde plek. "We hebben als ploeg hard gewerkt, maar een NK is altijd anders dan andere wedstrijden. Het was een lastig parcours. Die strook klinkers erin maakte het extra zwaar. En voor een massale aankomst was de finishstraat eigenlijk te smal." Dat vond ook zijn DSB-ploegmaat Roel van Hest uit Apeldoorn, die vijfde werd en in het verleden al eens heeft gewonnen in 't Veld, een omloop van 2 km. Van Hest: "Je kunt naar de finish toe moeilijk passeren. Om te winnen moet je eigenlijk na de laatste bocht in tweede positie zitten. En dat zat Gary Hekman."

Hekman, die vorig jaar nog bij de junioren reed, heeft snel carrière gemaakt bij de absolute toppers. Hij werd dit seizoen al tweede, vierde en zesde. "Aan het begin van het seizoen dacht ik: als ik de wedstrijden eerst maar goed uitrijd. Maar het ging direct al buiten verwachting." Toch komt de scholier, die leert voor automonteur, niet helemaal uit de lucht vallen. Twee jaar geleden werd hij op het WK junioren in Italië tiende op de puntenkoers. Hij reed toen ook een goed EK. Vorig jaar gingen de grote
kampioenschappen aan hem voorbij vanwege een blessure die hij opliep met zeilen: een scheurtje in een van zijn nieren en gekneusde ribben. Ironisch genoeg heeft Hekman als jeugdrijder nog skeelerles gehad van Arjan Smit en zijn vrouw Riëtte. Riëtte Smit was in die tijd trainster van de Regioselectie Oost en Arjan assisteerde haar af en toe.

Tal van grote namen zagen hun kampioenschap in de finale de mist in gaan. Arjan Mombarg uit Vorden (36e) plaatste meermalen een aanval. Met nog 16 km te gaan was Mombarg ontsnapt met Christian Gert Hoen uit Wolvega. Hun
voorsprong liep op tot 25 seconden, maar onder meer de DSB-ploeg, met daarin ook Mark Tuitert, die twaalfde werd, deed veel werk om het gat te dichten. Even daarvoor leek een groep van 18 man zich af te scheiden van het peloton, maar ook daarop volgde weer een hergroepering. Arjan Smit viel nog een keer aan met drie ronden te gaan, maar alle kanshebbers bleven in zijn spoor. De laatste ontsnapping was van Emiel Blauw uit Roden in de voorlaatste ronde. Blauw, met niet de allersnelste eindsprint: "Ik moest toch wát proberen." De Nefitploeg, met onder meer Erik
Hulzebosch, haalde hem terug. Blauws ploeggenoot Karlo Timmerman (Timmerman/Powerslide), ook niet kansloos, was eerder in de race ten val gekomen en verliet met tranen in de ogen de wedstrijd.

NOS Studio Sport zendt vanavond een samenvatting uit in het Sportjournaal, dat om 22.30 uur begint.

Dames (42 km)

Elma de Vries uit Haule prolongeerde bij de vrouwen haar titel. De 23-jarige Friezin, ook wegkampioene in 2001, 2002 en 2005, kwam na 42 km met voorsprong alleen aan de eindstreep. Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk (Fr.) pakte zilver, Jannitta Spigt uit Ede evenals vorig jaar brons. De Vries (23), net hersteld van een
sleutelbeenbreuk, was met acht kilometer (vier ronden) te gaan uit de voorste groep van zestien rijdsters
gedemarreerd. In de eerste helft van de marathon had ze het ook al alleen geprobeerd. De Vries (Maple): "Toen ik de laatste keer demarreerde, dacht ik: als ze me nu
terugpakken, heb ik nog even tijd om te herstellen. Maar op een gegeven moment was het gat zo groot dat ik ben doorgegaan." Foske Tamar van der Wal (Time Out), nationaal kampioene in 2004, klampte aanvankelijk aan bij De Vries, maar kon dat niet volhouden. "Ik ben blij met de tweede plaats, want ik heb me de laatste drie weken niet zo fit gevoeld," aldus de 19-jarige Friezin, die ook drie nationale titels heeft op de baan (500 en 1000 m en 15 km afvalkoers). Komende winter maakt Van der Wal deel uit van de opleidingsploeg langebaan van de KNSB. Jannitta Spigt, van oorsprong Noord-Hollandse (Wervershoof), toonde zich tevreden met brons: "Dit was het hoogst haalbare. Tegen Elma de Vries en de Time Outploeg was het moeilijk opboksen." Nummer vier, Mariska Huisman uit Andijk: "Er waren steeds versnellingen, dat maakte het zwaar. Jammer genoeg konden we Elma niet hebben." Anniek ter Haar uit Dedemsvaart probeerde in de slotfase nog naar De Vries toe te springen, maar redde het niet. Ze moest het doen met plaats 10.

Veteranen (42 km)

Geert Kruims uit het Drentse Een nam bij de veteranen de Nederlandse titel over van Albert Bakker uit Scharmer. Kruims won de eindsprint net voor Rob Jager uit Utrecht, die tweede werd. Het brons was voor Henk Lankhof uit Aalten. Kruims (40) was met nog twee ronden te gaan uit het peloton gedemarreerd. Rob Jager en Jacob Drenth (Oostwold) sprongen naar hem toe en sloten de laatste ronde bij hem aan. In de laatste honderden meters overbrugde Henk Lankhof het gat, maar hij vatte alleen Drenth in de kraag, die vierde werd. Eerder in de wedstrijd waren er
uitlooppogingen van titelverdediger Albert Bakker, Lankhof en Tonnie van Tongeren (Oldebroek).

Junioren (21 km)

Jan Blokhuijsen uit het naburige Zuid-Scharwoude
prolongeerde zijn nationale titel bij de junioren jongens. Pieter-Jan van Eck uit Zuilichem sleepte het zilver in de wacht, Crispijn Ariëns uit Boxtel het brons. Een groep van ongeveer twaalf scheidde zich af van de rest. Blokhuijsen vertrouwde op zijn eindsprint. "Met die klinkers erin zag ik het niet zitten weg te rijden." Anderen probeerden dat wel, onder wie Pieter-Jan van Eck, Luuk Smink (Zorgvliet), Sjaak Schipper (Medemblik) en Dennis Berns (Steenderen). De achtervolgers lieten hen niet ver weg gaan. Koen Verweij uit Alkmaar, vorig jaar Nederlands kampioen bij de kadetten, werd vierde. Jan Blokhuijsen is ook viervoudig nationaal kampioen op de baan en won vorig jaar zilver op de puntenkoers op het EK jeugd. Pieter-Jan van Eck is op één afstand nationaal baankampioen, de 1000 m.

Bianca Roosenboom uit Kampen, vorig jaar ook kampioene, maakte bij de junioren meisjes haar favorietenrol waar. Ze won de eindsprint om het goud van een kopgroep van zes, die in de eerste helft van de race bij de rest vandaan was gereden. Margo van de Merwe uit Wolvega eindigde als tweede, Marita Hut uit Haulerwijk als derde. Roosenboom, die een trainingsstage van anderhalve maand in Amerika achter de rug heeft, deed vergeefs pogingen te demarreren uit de kopgroep. "Ik wilde er voor de eindsprint zoveel mogelijk zien kwijt te raken, maar dat lukte niet."

Kadetten (10 km)

Maurice Vriend uit Midwold werd winnaar bij de kadetten jongens, waarmee ook deze categorie een kampioen uit de regio kreeg. Het zilver was voor Jurrian Haasjes uit Staphorst, het brons voor Thijs Smets uit Vlaardingen. De meeste tijd was het peloton gesloten, alleen in de laatste ronde werd het uit elkaar getrokken.Maurice Vriend is ook Nederlands kampioen op de 500 m op de baan.

Manon Kamminga uit Haulerwijk zegevierde bij de kadetten meisjes. Ze was favoriet; ze is ook vijfvoudig kampioen op de baan. De ereplaatsen gingen naar twee rijdsters uit de rego: Irene Schouten uit Andijk legde beslag op het zilver, Marije van Marle uit Oostwoud op het brons.

Uitslagen:
www.skatebond.nl