Gemeente Moerdijk


Herdenking slachtoffers rhenus

Op 2^e Pinksterdag, 5 juni aanstaande, worden in Willemstad de slachtoffers van de ramp met de Rhenus 127 herdacht. Het Belgisch comité Willemstad 1940 organiseert de herdenking samen met een vertegenwoordiging uit de Willemstadse bevolking. De gemeente faciliteert en ondersteunt. Ook dit jaar is de Willemstadse scouting weer actief bij de herdenking, zoals dit in het verleden het geval is geweest.

Op 30 mei 1940 liep het binnenvaartschip Rhenus 127 voor Willemstad op een mijn. Aan boord van het schip waren enkele duizenden Belgische krijgsgevangenen, die naar Duitsland werden vervoerd. Er vielen ruim 200 slachtoffers. Vanaf 1945 wordt deze ramp jaarlijks herdacht, zodat dit jaar de 61^e herdenking is.

Het programma van de 61^e dodenhulde is als volgt:

10.30 uur Kranslegging door een kleine Belgische deputatie bij het monument "zie die vielen" bij het Mauritshuis;
11.00 uur Eucharistieviering in "het Arsenaal". 12.00 uur Herdenkingsplechtigheden aan de erebegraafplaats;

a. Bloemenhulde door familieleden van de gevallenen; b. Absoute;
c. Officiële kranslegging;
d. Toespraken.

13.00 uur Kranslegging op het Hollandsch Diep vanuit politievaartuig. (Mochten de weersomstandigheden slecht zijn, dan worden de toespraken aansluitend aan de eucharistieviering in het Arsenaal uitgesproken en niet op de erebegraafplaats.)

Er zal een aantal maatregelen worden getroffen om de herdenking waardig te laten verlopen en overlast voor bewoners van de vesting te beperken.

Verkeer:
Tussen 12.00 en 12.30 uur wordt de toegang naar de vesting bij de Waterpoort afgesloten om de stoet ongehinderd van het Arsenaal naar de erebegraafplaats te laten gaan.

Parkeren:
Bezoekers van de herdenking kunnen parkeren op de parkeerterreinen aan de Lantaarndijk, met uitzondering van de parkeerplaats bij de vuurtoren. Die is gereserveerd voor bussen. Met rood-witte linten wordt dit aangegeven.

Ook de parkeerplaatsen voor het Arsenaal moeten vrij blijven om gehandicapte deelnemers de gelegenheid te geven om uit te stappen. Ook dit zal door rood-wit lint worden aangegeven.

Vriendelijk doch dringend worden alle bezoekers verzocht de aanwijzingen van de politie en de verkeersregelaars op te volgen, zodat de herdenking ongestoord kan plaats vinden.