Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 29 mei 2006

Scheepvaartmuseum viert start Michiel de Ruyter tentoonstelling met grote publieksopening op 5 juni.

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam organiseert op tweede Pinksterdag, maandag 5 juni 2006, een grootse publieksopening voor de expositie Michiel de Ruyter is terug! De grote zeeheld.

Tweede Pinksterdag wordt een feestdag die geheel gewijd is aan Michiel de Ruyter. De Michiel de Ruyter look-alike komt in vol ornaat naar het museum dus dit is de kans om onze zeeheld te ontmoeten en zelfs met hem op de foto te gaan! Wie was die held? Waarom is hij nog steeds zo beroemd en bewonderd? Dat is te zien in de sfeervolle expositie en te horen in de populaire liedjes die worden gezongen op de binnenplaats. Ervaar de spannende tijd van de Gouden Eeuw bij de demonstraties zwaardvechten en schieten en tijdens het nieuwe Heldenprogramma op het VOC-schip. En dat is slechts een greep uit de activiteiten..

Kom naar het Scheepvaartmuseum: de basis van het succes van Admiraal de Ruyter Treed in de voetsporen van Michiel de Ruyter: in en rond het Scheepvaartmuseum ligt een groot deel van De Ruyters verleden. Het museum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, het pakhuis van de Admiraliteit, de marine. Vanuit dit pakhuis, dat gebouwd is in 1656, worden zijn schepen bevoorraad. Hier krijgt hij zijn opdrachten. En met zijn gezin woont de Ruyter aan de huidige Prins Hendrikkade, schuin tegenover het museum.

Grootscheepse opening: tweede pinksterdag maandag 5 juni Het Scheepvaartmuseum organiseert de hele dag activiteiten voor jong en oud. Proef de sfeer van de Gouden Eeuw, binnen het museum en buiten aan de steiger. Aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam' spelen rolspelers het nieuwe programma 'Wie is jouw held?' Verder zijn er demonstraties zwaardvechten, worden historische liederen over Michiel de Ruyter gezongen en zijn er rondleidingen en lezingen.

Gratis toegang
Iedereen die Michiel heet of De Ruyter als achternaam draagt krijgt gratis toegang tot de tentoonstelling t/m 7 januari 2007. Neem wel een identiteitsbewijs mee.

Programma op 5 juni 2006

Michiel de Ruyter is terug!

11.00, 13.00 en 15.00 uur
Kinderprogramma op het VOC-schip 'Wie is jouw held?' (Binnenplaats/Schip/Botenloods)
Speciaal programma voor kinderen van 5 tot 12 jaar op het VOC-schip Amsterdam. Kinderen leren over (zee)helden, zingen een lied en maken een seinvlag. Ouders en begeleiders luisteren tijdens het kinderprogramma naar pittige verhalen en muziek in de schipperskroeg De Blauwe Druif (botenloods) door de 'Heeren van zes weken'.

11.00 uur > 16.30 uur
Demonstratie Zwaardvechten en Schieten
(Steiger)
Performers van het bedrijf Tijdloods geven diverse demonstraties met zwaardvechten en schieten op de steiger.

11.00 uur > 16.15 uur
Flitsrondleidingen
(op zaal)
Startpunt van de rondleidingen: Noordhal van het museum. De rondleidingen duren ongeveer 20 minuten en gaan over de volgende onderwerpen: Oorlog op zee, De collega's van Michiel de Ruyter, Pleziervaart en Walvisvaart.

11.00/12.15/13.30/14.30/15.30 uur
Lezing: Met Michiel de Ruyter de zee op/ door Jaap Kiers (filmtheater)
Jaap Kiers geeft een lezing over het leven van Michiel de Ruyter. De lezing duurt ongeveer 20 minuten.

11.30/12.45/14.00/15.00/16.00 uur
Korte film van het programma de Grootste Nederlander allertijden. (filmtheater)
Kort film van de Grootste Nederlander Allertijden dat de KRO vorig jaar heeft uitgezonden.

13.30-16.15 uur
Foo Foo band
(binnenplaats, steiger, Trompzaal)
De Foo Foo band speelt liedjes over het leven van Michiel de Ruyter.

14.00 -16.45 uur
Aankomst van Michiel de Ruyter en publieksquiz (steiger, binnenplaats)
Om 14.00 uur komt Michiel de Ruyter aan per sloep. De presentator Paul Rigter van de KRO stelt vragen aan Michiel de Ruyter die terug is in Amsterdam. Er volgt een publieksquiz op de binnenplaats. Bezoekers kunnen hierna met MdR op de foto! De volgende dag zijn de fto's te bekijken via www.scheepvaartmuseum.nl

Adres en openingstijden
Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Bereikbaar met bus 22, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakantie ook op maandag open.


---- --
Persbericht
Amsterdam, juni 2006

Michiel de Ruyter is terug!

De grote zeeheld

Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam organiseert van 5 juni 2006 t/m 7 januari 2007 de expositie Michiel de Ruyter is terug! Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat de beroemdste Nederlandse zeeman in Vlissingen werd geboren. Vooruitlopend op het Michiel de Ruyter jaar in 2007 laat de expositie zien waarom De Ruyter als admiraal zo succesvol was en al eeuwenlang onze 'held' is. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten was de Vierdaagse Zeeslag voor de Engelse kust (11 t/m 14 juni 1666). De Engelsen verloren 17 schepen en telden circa 5000 slachtoffers. Maar ook onder de Nederlandse militairen waren 2000 doden en gewonden te betreuren. De bezoeker volgt van dag tot dag met een levendige audiotour de spannende verwikkelingen aan het zeefront.

De Vierdaagse Zeeslag
Bijna iedere Nederlander kent Michiel de Ruyter (1607-1676), maar wie weet nog precies waarom hij zo beroemd is? Als zeeman beschikte hij naast moed en vechtlust over veel strategisch en tactisch inzicht. De expositie geeft een beeld van zijn succesvolle loopbaan en de verschillende zeeslagen die hij heeft geleid. De Vierdaagse Zeeslag (1666) was De Ruyters eerste grote overwinning. Heel Europa sprak over de nederlaag die hij de trotse Engelse vloot toebracht. Zelfs de machtige Lodewijk XIV liet zich lovend uit over de Nederlandse prestaties: 'De Sieur De Ruyter heeft met hart en hoofd daden verricht die mensenkracht te boven gaan.' De Ruyter was streng maar rechtvaardig en had aan boord ontzag voor zijn eigen mensen.

Opzet van de expositie
Het eerste deel van de expositie gaat over Michiel de Ruyter als de grote admiraal. Trompetgeschal: daar staat hij in volle glorie. Daarna volgt de Vierdaagse Zeeslag, 'hoogtepunt' van de Tweede Oorlog tegen de Engelsen. Een bloedige strijd, ellende, veel doden. En erna volgen nog vele zeeslagen die de Ruyter leidt: de tocht naar Chatham (1667), de slag bij Solebay (1672), de slag bij Kijkduin (1673) en de slag bij de Etna (1676) die hem zijn beide benen kost. Kort erna overlijdt hij. Aan het slot van de expositie staat de 'heldenverering' centraal. De held leeft voort in straatnamen, standbeelden, boeken en talloze liederen.

De Ruyter in het Scheepvaartmuseum
Uiteraard is deze tentoonstelling over Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam te zien. In en rond het Scheepvaartmuseum ligt een groot deel van De Ruyters historie. Het museum is gevestigd in 's Lands Zeemagazijn, het pakhuis van de Admiraliteit, de marine. Vanuit dit pakhuis, dat gebouwd is in 1656, worden zijn schepen bevoorraad. Ook krijgt hij op deze historische plek van de Admiraliteit zijn opdrachten. En met zijn gezin woont de Ruyter aan de huidige Prins Hendrikkade, schuin tegenover het museum.

Grootscheepse opening
Op maandag 5 juni a.s. wordt de expositie voor jong en oud geopend. Het Scheepvaartmuseum organiseert dan diverse activiteiten binnen het museum en buiten aan de steiger. Michiel de Ruyter meert per sloep aan en aan boord van het VOC-schip 'Amsterdam' spelen rolspelers het nieuwe programma 'Wie is jouw held?' Verder zijn er demonstraties zwaardvechten, worden historische liederen over Michiel de Ruyter gezongen en zijn er rondleidingen en lezingen.

Gratis toegang
Iedereen die Michiel heet of De Ruyter als achternaam draagt krijgt gratis toegang tot de tentoonstelling t/m 7 januari 2007. Neem wel een identiteitsbewijs mee.

Michiel de Ruyter-jaar in 2007
De tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum is de aanloop naar het Michiel de Ruyter- jaar dat in 2007 zal plaatsvinden. Voor meer informatie over evenementen en activiteiten: www.michielderuyter.com

Adres en openingstijden
Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Bereikbaar met bus 22, 42 of 43 vanaf Centraal Station (5 minuten) of te voet (15 minuten). Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakantie ook op maandag open.


---- --