Juni 2006

Jungle lodge Awarradam in Suriname vanaf maandag weer in gebruik Armand Bhagwandas: 'We zijn weer op de goede weg' Het herstel van de door de watersnood getroffen toeristische oorden in Suriname verloopt volgens plan. Op maandag 5 juni wordt de bekende jungle lodge Awarradam van Mets Travel & Tours heropend. In de weken daarna zullen de andere oorden volgen.
'Wij zijn weer op de goede weg', aldus Armand Bhagwandas, managing director van Mets en voorzitter van Vestor, de Vereniging van Touroperators in Suriname. Bhagwandas vliegt maandag zelf naar Awarradam om daar de heropening van de lodge na het herstel van de aanzienlijke waterschade te verrichten.

Nieuwe toeristen
Hij doet dat in aanwezigheid van de eerste groep nieuwe toeristen, die na de watersnood volgens het beproefde schema van maandag tot en met vrijdag in Awarradam verblijven. Het andere oord van de Mets, Palumeu, heeft gelukkig geen waterschade ondervonden en is door blijven draaien.

Wederopbouw
'De wederopbouw is thans in volle gang en ik geloof dat de meeste oorden in deze maand weer operationeel zullen zijn', aldus Armand Bhagwandas in een mail aan TourPRess Holland.

Schade
Volgens Dagblad Suriname op internet heeft de Stichting Toerisme Suriname (STS) een voorzichtige schatting gemaakt van de schade die aan getroffen vakantie-oorden in het Boven-Surinamegebied is aangericht. De schade wordt op gemiddeld 75.000 euro per vakantieoord geschat. Onduidelijk is nog hoeveel vakantie-oorden exact getroffen zijn.

Kostgrondjes
Volgens minister Michel Felisi is tenminste vijftig procent van het areaal aan kostgrondjes vernietigd. Geschat wordt dat er meer dan 5.000 kostgrondjes in het binnenland liggen. Daarnaast zijn tientallen huizen vernietigd. De bewoners zijn verder ook een belangrijk deel van hun have en goed kwijt. Ook de schade aan de scholen en overheidsgebouwen is aanzienlijk. De regering is samen met het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing nog steeds bezig zaken heel goed in kaart te brengen.

Stabiel
In de overstroomde gebieden is de situatie gestabiliseerd en is de fase van wederopbouw begonnen. Hoewel er nog steeds dagen zijn dat het flink regent en het waterpeil stijgt, zijn de rivieren in het rampgebied niet meer buiten hun oevers getreden.

Marrons
De landbouwgronden van de Marrons en de indianen die in het gebied wonen, zijn vernietigd en daarom wordt in de 175 getroffen dorpen nog wel dagelijks voedsel geleverd. Inmiddels zijn zo'n 25.000 voedselpakketten uitgedeeld. Meer zullen de komende maanden volgen, omdat het nog wel even duurt voordat de mensen weer hun eigen gewassen kunnen oogsten.

Wederopbouw
De regering zei onlangs ruim zeventig miljoen dollar (ruim twintig miljoen euro) nodig te hebben voor de wederopbouw van het overstroomd gebied. Maar het bedrag dat diverse hulpacties tot op heden bijeen hebben gebracht, komt bij lange na niet in die buurt. In Nederland haalden de Samenwerkende Hulporganisaties ruim anderhalf miljoen euro op, de Nederlandse regering doneerde één miljoen euro en de grote steden bij elkaar ook ruim een miljoen, aldus internetdagblad Suriname.
2006-06-02