Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-296       |
|                                            |Arnhem|2 juni 2006    |
|                                            |,     |               |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 5 juni

. Gedeputeerden Marijke van Haaren en René van Diessen bezoeken op uitnodiging van de gemeente Bronckhorst de Achterhoekse paardedagen in Zelhem (Varsselring in Hengelo).

Dinsdag 6 juni

. Alle gedeputeerden zijn aanwezig bij een kennismakingsbijeenkomst met de (nieuwe) wethouders van alle Gelderse gemeenten. Iedere gedeputeerde zal iets vertellen over zijn of haar beleidsveld. (14.00 - 18.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)
. Tijdens de stuurgroepvergadering Beter Bereikbaar Vallei is besloten om de realisatie van het maatregelenpakket en de toekenning van de daarvoor beschikbare rijksmiddelen vast te leggen in een bestuursovereenkomst. Gedeputeerde Marijke van Haaren zal deze bestuursovereenkomst ondertekenen. Na de ondertekening vindt een informatiebijeenkomst plaats voor de (nieuwe) gemeenteraadsleden in de Valleigemeenten. Zij worden dan geïnformeerd over Beter Bereikbaar Vallei, over de Valleilijn, en door Rijkswaterstaat over de aanleg van de spitsstroken langs de A12 tussen Veenendaal en Ede. (18.30 - 20.00 uur ondertekening; 20.15 - 21.30 uur informatiebijeenkomst; Hotel de Wereld in Wageningen)

Woensdag 7 juni

. De Commissaris van de Koningin ontvangt de karavaan van het Oranje Fonds in het provinciehuis. In 2006 richt het Oranje Fonds zich extra op de buurten, wijken en dorpen in Nederland. Met het project Nederland Ontmoet de Buurt worden initiatieven en organisaties die zich inzetten voor de buurt aan elkaar gekoppeld om ervaring en kennis uit te wisselen. (14.30 - 17.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)


. Gedeputeerden Harry Keereweer en Theo Peters nemen samen met de overige leden de stuurgroep voor Park Lingezeegen (voorheen genoemd Park Over-Betuwe) deel aan de workshop Rekenen en Tekenen aan Park Over-Betuwe. Harry Keereweer is voorzitter van de stuurgroep. Hij hecht eraan om met de leden van de stuurgroep zelf - aan de hand van uitkomsten van de actualisering die heeft plaatsgevonden - de ambitie van het park te formuleren en de vraag te beantwoorden welke ambitie de bestuurders in financiële zin voor hun rekening willen nemen. (19.00 - 21.00 uur; Restaurant De Hucht in Elst)
. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman is aanwezig bij een (ICT-)congres dat is georganiseerd door de gemeente Ede. Het congres start met de presentatie van Annemarie Jorritsma over de meerwaarde van de lokale overheid en een creatieve brainstorm over de metafoor Gemeente als Poort. De presentatie is aanzet tot een talkshow waaraan Nico Jan Wijsman zal deelnemen. (09.30 - 14.00 uur; Kröller Müller Museum, Houtkamperweg 6, Otterlo)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren opent samen met wethouder Verkeer en Vervoer gemeente Arnhem, Cees Jansen en voorzitter Stadsregio Arnhem Nijmegen, Jaap Modder het vernieuwde Nijmeegseplein in Arnhem. (13.00 - 15.45 uur; toespraken 15.30 uur; Gelredome in Arnhem)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij de informatieavond voor raadsleden van Apeldoorn, Loenen en Laag Soeren over de rondweg Laag Soeren. (20.00 - 22.00 uur; Restaurant Heideroos, Harderwijkerweg 28 in Eerbeek)
. Gedeputeerde Theo Peters is aanwezig bij de feestelijke oplevering van de nieuwe seniorenwoningen in Eerbeek. Hij zal de bewoners toespreken en de opleveringshandeling verrichten. (15.00 - 17.30 uur; De Goudenregenhof in Eerbeek)
. Gelderse debat - De Commissaris van de Koningin en gedeputeerde René van Diessen zijn aanwezig bij de bijeenkomst 'Provinciale Staten in debat - Bagger, wat moet je ermee?' In het kader van Ruimte voor de Rivier worden rivieren en uiterwaarden uitgebaggerd en uitgegraven. De provincie Gelderland wil de vervuilde uiterwaardengrond en bagger goed verwerken, storten is daarbij een van de opties. Dit leidt vaak tot grote maatschappelijke onrust. (17.00 - 21.00 uur; Zalencentrum Torenzicht in Lienden)

Donderdag 8 juni

. De Commissaris van de Koningin brengt een werkbezoek aan de gemeente Nijkerk. (12.30 - 18.00 uur; gemeentehuis Nijkerk)
. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij de opening van de kunstmanifestatie 'Fort Asperen Ark'. Staatssecretaris Mady van der Laan verricht de opening. Filmregisseur, theatermaker en beeldend kunstenaar Peter Greenaway is aanwezig om zijn visie te geven op deze manifestatie. Hij staat deze zomer in het torenfort met zijn werk voor het Rijksmuseum en het Holland Festival. Burgemeester van Geldermalsen, de heer Van Schaijk geeft een toelichting op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. (19.00 uur; Fort Asperen, Langendijk 60 in Acqoy)


. Gedeputeerde Hans Esmeijer neemt deel aan de studiedag over de toekomst van de Justitiële Jeugd Instellingen. (10.00 - 14.30 uur; Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle)

Vrijdag 9 juni

. Gedeputeerde Harry Keereweer spreekt tijdens de opening van de Percelen Panderweg in het kader van het project 'Waterbergingspercelen/Ecologische Verbindingszone (EHZ) Oude Rijn - Linge'. Andere sprekers zijn Gerrit Kok (dijkgraaf van Waterschap Rivierenland), Wim Hompe (wethouder gemeente Buren) en Jan Rouw (belanghebbende). Het project is onderdeel van de EHZ tussen de Oude Rijn en de Linge waarvoor inmiddels een aantal maatregelen zijn getroffen (natuurvriendelijke oevers, waterbergingspercelen en vispassages). (14.00 - 16.00 uur; Panderweg in Lienden)
. Gedeputeerde Harry Keereweer is aanwezig bij de bijeenkomst over het Laanboompact Betuwe. De leden van de stuurgroep worden tijdens deze bijeenkomst geïnformeerd over de voortgang van het pact. Het afgelopen voorjaar is het Laanboompact ondertekend door diverse partijen met als doel de laanboomsector in de Betuwe de komende vijf jaar te versterken. Inmiddels is een aantal thema's en projectplannen op hoofdlijnen uitgewerkt. (9.00 - 12.00 uur; plaats Gemeentehuis Neder-Betuwe, Burgemeester Lodderstraat 20, 4043 KM Opheusden)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer brengt een bezoek aan Brussel voor het bijwonen van het Cultuurprogramma 2007 van de Europese Commissie (periode 2007 - 2013).

Maandag 12 juni

. Gedeputeerde René van Diessen spreekt tijdens het Symposium 'Herontwikkeling voormalige stortplaatsen' (NAVOS). De voormalige stortplaatsen nemen veel schaarse ruimte in beslag, die effectiever benut kan worden. Om de herontwikkeling van deze stortplaatsen een extra impuls te geven, brengt de provincie Gelderland de kansen en mogelijkheden van deze locaties in dit symposium onder de aandacht. (9.30 - 15.15 uur; gedeputeerde tot 12.00 uur aanwezig; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem).

Woensdag 14 juni

. Vergaderingen Provinciale Commissies (separaat persbericht over locatie en agendapunten volgt nog).
. Het zevende congres over milieu "Challenges for a Sustainable Europe" van het Comité van de Regio's wordt van 14 tot 17 juni in Zweden bijgewoond door gedeputeerde René van Diessen.

In verband met actuele ontwikkelingen kunnen op het laatste moment wijzigingen ontstaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Persdesk van de provincie Gelderland: (026) 359 90 00.