Ingezonden persbericht



Charles Zwolsman negende in ovalrace op Milwaukee Mile
WEST ALLIS, WISCONSIN, (USA) 04 JUNI 2006 - Op de ovalbaan van Milwaukee (Wisconsin) heeft Charles Zwolsman op zondagmiddag een negende plaats behaald. De rijder van Mi-Jack Conquest Racing is met dit resultaat van afgelopen weekend opnieuw de beste Benelux-rijder in de Champ Car World Series. Door zowel onder- en overstuurproblemen in zijn wagen kon de Nederlander gedurende de 197 ronden tellende race geen echte vuist maken om verder op te klimmen naar voren. In de stand om het kampioenschap is Zwolsman na vier races een plaatsje opgeklommen naar de vijftiende plaats met 37 punten. In de Rookie Cup bezet de coureur met startnummer 34 de vijfde positie met evenveel punten.

Doordat de Las Vegas Motor Speedway van de kalender werd gehaald, was de Milwaukee Mile de enige overgebleven ovalrace op het programma van de Champ Car World Series. De Milwaukee Mile is in tegenstelling van wat de naam doet vermoeden niet precies één mijl (1,609 km) lang, maar 1,032 mijl (1,660 km). De eerste keer dat hier paardenkrachten in werden gezet om te winnen was al in 1876, toen was de baan nog een paarden renbaan. Dit bleef het voor bijna dertig jaar, want in 1903 werd de baan omgebouwd tot heus racecircuit en werden de eerste autosport races op deze baan verreden.

Zwolsman testte in april nog op dezelfde oval van Milwaukee. De eerste test die hij toen op deze oval heeft uitgevoerd had een diepe indruk achtergelaten bij de coureur uit Lelystad. Zwolsman was tijdens deze test de snelste Benelux-rijder, net als de afgelopen races in Houston en Monterrey. De verwachtingen voor de regerend Toyota Atlantic kampioen waren echter niet hooggespannen, want hij onderging afgelopen weekend zijn eerste ovalrace in zijn carrière.

Voor de ovalwedstrijd op Milwaukee kwalificeerde Conquest-coureur Zwolsman zich met 22.237 seconden als dertiende op de grid. In slechts twee rondjes moest de inwoner uit Indianapolis alles uit de kast halen om een goede rondetijd neer te zetten. De verschillen in de kwalificatie waren miniem tussen Zwolsman en zijn ervaren teamgenoot Andrew Ranger, die met ovalraces is opgegroeid. Uiteindelijk was het gat tussen de Canadees, die de twaalfde positie pakte, en Zwolsman op een dertiende startplaats slechts vier honderdste van een seconde, waarmee beide rijders nipt op een seconde van de poletijd van Sebastien Bourdais eindigden.

De start besliste het verdere verloop van de race al voor een groot deel. In de vierde bocht raakte Dominguez Bruno Junqueira, waarna hij vervolgens ook teamgenoot Paul Tracy aantikte. Junqueira crashte hierdoor hard in de muur, terwijl Tracy spinde en ook in aanraking met de baanafscheiding kwam. Zwolsman reed een sterke race en leek op weg te zijn naar een achtste positie, maar verloor deze in de eindfase na een rondelang duel met Dan Clarke.

CHARLES ZWOLSMAN: "Ik ben niet bepaald tevreden over de race. Doordat ik in de wedstrijd niet echt kon aanvallen, wilde ik persé aankomen. In de warming-up had ik vanmorgen nog een momentje, waarbij ik de auto door overstuurproblemen ternauwernood uit de muur kon houden. Hierdoor werd ik onbewust toch iets voorzichtiger in de race, waarbij ik bovendien steeds meer last kreeg van overstuur en onderstuur problemen. Verder verliepen de pitstops prima. Ik ben vier keer naar binnen geweest voor brandstof en nieuwe banden en wist mijn posities in de race redelijk goed te verdedigen. Ik ga nu weer terug naar de thuisbasis in Indianapolis om me langzamerhand weer voor te bereiden op de volgende Champ Car-races in Portland."

De volgende wedstrijd (ronde 05) om de Champ Car World Series zal op 16-18 juni plaatsvinden op het circuit van Portland.

Resultaten Champ Car World Series, Milwaukee, USA (zondag, 04 juni 2006):
01. Sebastien Bourdais, Newman/Haas, 1:45.03.946
02. Justin Wilson, RuSPORT, + 03.613

03. Nelson Philippe, CTE-HVM, + 05.641

04. A.J. Allmendinger, RuSPORT, + 18.504

05. Oriol Servia, PKV Racing, + 1 ronde
09. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, + 6 RONDEN

Kampioenschapstand na vier races:

01. Sebastien Bourdais, Newman/Haas, 136 punten
02. Justin Wilson, RuSPORT, 105 punten

03. Mario Dominquez, Forsythe Championship Racing, 76 punten
04. Andrew Ranger, Mi-Jack Conquest Racing, 75 punten
05. A.J. Allmendinger, RuSPORT, 69 punten
15. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, 37 PUNTEN

Stand Rookie Cup na vier races:

01. Will Power, Team Australia, 50 punten

02. Katherine Legge, PKV Racing, 49 punten

03. Jan Heylen, Dale Coyne Racing, 40 punten

04. Dan Clarke, CTE-HVM, 39 punten

05. CHARLES ZWOLSMAN, MI-JACK CONQUEST RACING, 37 PUNTEN

NIEUWS is afkomstig van Insight F1 Motorsport Report in samenwerking met Champcar.nl. Fotografie: USA LAT Photographic. Voor meer informatie of fotografisch materiaal verwijzen wij u graag naar Charles Zwolsman's officiële website www.charleszwolsman.com of u kunt contact opnemen met Roelof Oosterhuis (TEL: +31 652 056 637, MAIL: roelof@insightf1.com).

2006 All Rights Reserved - www.charleszwolsman.com